Hvor stor er minkskandalen egentlig?

23. november 2020, 14.05

Man lyttede kun til eksperter og ville ikke høre på dem, som ved noget om det, skriver Jens-Carl Nielsen. Foto: Henrik Ole Jensen

SMITTE Jeg tænker ikke på ministrene. Jeg tror, de fleste ved, at ordren om at aflive alle mink i Danmark kom fra Mette Frederiksen. Nu diskuterer man så, hvornår man fik at vide, at der slet ikke er lovhjemmel til det. Det vil altså sige, at en mindretalsregering som udgangspunkt tror, at man bare uden videre kan udrydde en hel husdyrgruppe i Danmark. Det, synes jeg, er skræmmende!

Når man hører om en smitsom sygdom på for eksempel en minkfarm, så tænker jeg, at man skal begrænse adgangen til sådan en farm, og helst så det kun er de sædvanlige mennesker, som kommer på farmen. Myndighederne har den modsatte holdning; man sender så mange folk, at de er ved at falde over hinanden. I starten havde man ikke lært dem at fange mink. Da det så blev bedre, havde man ikke plads til minkene i containerne, så de blev bare smidt direkte i det fri. Der blev så sagt, at dyrene ikke kan bringe smitten videre, når de er døde. Så er det jo uforståeligt, at de ikke blev pelset i stedet for destrueret.

Nu er der så en del folk på pelserierne, som er blevet smittet, og jeg så i TV en professor i virologi. Han udtalte, at han troede, at smitten kom fra minkene, det ville han slet ikke udelukke, selv om minkene var døde. Hvis det er korrekt, så er det jo en endnu større skandale, for så har Fødevarestyrelsens tæskehold jo været superspreder af covid-19.

Jeg forstår bare ikke, at man ikke har undersøgt sådan noget, inden man er gået i gang.

Helt fra starten overtog myndighederne styringen af hele processen. Man lyttede kun til eksperter og ville ikke høre på dem, som ved noget om det. Det er jo sådan, at hvert år fra først i november og tre-fire uger frem plejer man at pelse cirka 80 procent af Danmarks mink; resten er avlsdyr. Og det har ikke givet problemer med logistik, for det er der styr på. I år skulle det hele så forceres, og man begyndte endda at grave mink ned i massevis; andre skulle bare stå og rådne.

Der var ikke engang tid til at tjekke, om minkene var helt døde, inden de blev kørt væk.

Nu må vi så håbe, at man har lært noget af det her.

Jeg var engang på førstehjælpskursus; det første man lærer er, at man skal prøve at begrænse ulykken. Men det er ikke nemt at begrænse virussmitte, hvis man ikke ved, om en død mink kan bringe smitten videre.