Vælgerne elsker midter-regeringer - eller gør de?

Udgivet:26. april 2023, 11.20

Læsetid:2 minutter

Knud Egon Poulsen. Foto: PR-foto

Af Knud Egon Poulsen. Rødtjørnvej 25 Herning, formand for Socialdemokraterne Herning Kommune

5 måneder siden

POLITIK Som bekendt har den nuværende SVM-regeringen mistet en del vælgere, hvis der blev afholdt folketingsvalg i morgen. En vælgertilbagegang som jeg tror skyldes, at vælgerne misforstår, hvad en »flertals hen over midten regering kan levere«. I alle tilfælde kan vi konstatere, at både Socialdemokratiet og Venstre har mistet vælgere, hvorimod Moderaternes vælgertilslutning er status quo.

Når meningsmålingsinstitutter før et folketingsvalg spørger vælgerne, hvad de syntes om en midterregeringer, svarer et stort flertal, de er positive for en midterregeringer. Men det er åbenbart anderledes efter et folketingsvalg, hvor vi har fået den nuværende SVM-regering.

Personligt tror jeg, mange vælgere glemmer, at en flere partiregering jo bygger på partiernes forskelligheder. Desuden tror jeg også, der er vælgere, der før valget roste Mette Frederiksen for at kæmpe for en midterregering, efterfølgende havde ønsket en »rødere« folketingsflertal. Desuden tror jeg, vælgerne forventer, at et hen over midten flertal kommer med løsninger, der passer præcis til vælgernes politiske præference. Men det kan en bred regering ikke levere, den kan derimod levere kompromisser, der formuleres i Statsministeriet og i ministerlokalerne. En arbejdsform danske vælgere ikke har oplevet i mange år, og som de ikke synes er særlig sympatisk. Vælgerne kan derimod bedre forstå politik, der formuleres i folketingssalen - »for åben scene«.

Men »kære utilfredse vælger«, vi kommer ikke uden om, at vi med den nuværende SVM-regering får en politik, de tre partier kan blive enige om, og som i øvrigt er beskrevet i deres regeringsgrundlag - med andre ord vi skal tage »det sure med det søde«.

Til gengæld kan vi med den nuværende SVM-regering forvente stabile tider med store og nødvendige reformer, der vil sikre, Danmark kommer igennem de kommende års alvorlige økonomiske udfordringer. I stedet for de sædvanlige kortsigtede løsninger, hvor det tit handler om »bare det holder i min tid«.