Reportage udtrykker ikke mindreværd

Udgivet:24. marts 2023, 08.18

Læsetid:2 minutter

Kurt H. Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

Af Kurt H Jørgensen. Freelance kulturskribent for Herning Folkeblad

2 måneder siden

KØBENHAVNERI Kære Mogens Pedersen. Jeg er enormt rørt og beæret over, at en reportage fra »Historiske Dage« har afstedkommet et læserbrev, og du fortjener derfor også et par kommentarer med på vejen.

At rive citater ud af en sammenhæng kan altid fremme en påstand - det er et kendt retorisk greb - nemlig din påstand om mindreværdskomplekser. Min reportage blev præsenteret som »en lystrejse«, og der var mange rosende bemærkninger til messen. Dem udelader du behændigt i din fejlagtige konklusion.

Jeg havde også troet, at du med din baggrund kunne se, at reportagen er skrevet med blink i øjet og smil på læben. Sådan har de fleste vist læst den.

For at tage citaterne: Det var faktuelt korrekt, at repræsentanter for Vesterbros gentrificering lagde søndagsturen omkring Øksnehallen mere for at nyde madboder end forlagsboder og mildest talt gjorde det lidt besværligt for det fagligt interesserede publikum - det kunne enhver med øjne i hovedet konstatere.

Og det var korrekt, at brandmyndighedernes krav blev overtrådt (om end arrangementsledelsen efter artiklens offentliggørelse har fortalt mig, at de af egen drift allerede var i gang med at rette op på sagerne, den oplysning kan ikke verificeres, men jeg gengiver den gerne for helhedens skyld).

Jeg møder ikke op i København med mindreværdskomplekser, men jeg mødte op denne weekend med det formål at suge indtryk ud af en event, som samler 12.000 mennesker for at videregive dem i en stemningsreportage, som jeg i øvrigt har modtaget mange positive kommentarer for - også fra København, hvor en af dem endda roste, at jeg spiddede nogle af de karakteristika, som københavnerne selv er blinde for.

Hvis du over årene havde set, hvad jeg har hjembragt til læserne fra mine ture til København, vil du vide, at din vinkel ikke holder. Tværtimod. Men jeg vil ikke pakke fakta og stemningsskabende billeder væk, fordi der skulle sidde en enkelt læser, og uberettiget føle sig stødt på manchetterne på københavnernes vegne (mange af dem er i øvrigt tidligere jyder).

Til orientering: Jeg skriver freelance for avisen, og der er ikke koordineret det mindste med Henrik Øster eller avisen i øvrigt. Så det er ren konspiration, at der skulle foreligge en særlig hensigt fra avisen side.

Så når du bringer avisens slogan, »Lokal med vilje«, i anvendelse, så synes jeg da, at du i stedet skal glæde dig over, at avisen åbenbart også er klar til at udforske, hvorledes det lokale manifesterer sig på en udenbys messe, som du vil finde flere eksempler på i artiklen.

Tak fordi du bidrager til debatten og i virkeligheden understreger, hvorfor vi skal have et lokalt dagblad. Hverken min reportage eller dit læserbrev ville være blevet bragt andre steder.

Indlæser debat