Mørke skyer i horisonten efter stor undersøgelse: 39 procent af lokale virksomheder forventer fald i omsætning

En analyse fra Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande viser et generelt fald i de lokale konjunkturer

Udgivet:07. februar 2023, 12.07

Læsetid:2 minutter

Erhvervsrådets direktør, Rasmus Norup, konstaterer, at den aktuelle måling viser de laveste forventninger, der har været i de 13 år, Erhvervsrådet har data for. Foto: Tom Laursen

1 måned siden

ANALYSE Det kan være svært at spå om fremtiden. Ikke desto mindre er det, hvad 180 lokale virksomheder har gjort i en analyse gennemført af Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande. I analysen er virksomhederne blevet spurgt til forventninger de næste seks måneder, ligesom de har forholdt sig til den nuværende situation sammenlignet med forventningerne for seks måneder siden.

- Det er en blandet omgang med virksomheder, der vokser og forventer fremgang, og nogle der er mere udfordret. Det gennemsnitlige billede er dog en lille nedgang, og faktisk konjunkturmæssigt de laveste relative forventninger siden 2010, som er det tidligste tidspunkt, vi stadig har data fra, siger Rasmus Norup, erhvervsdirektør for Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande, i en pressemeddelelse.

Virksomhederne er blevet bedt om at vurdere situationen og forventningerne på en række områder. I forhold til virksomhedernes omsætning forventer 39 procent af virksomhederne en lavere omsætning, 27 procent forventer en stigning, mens 34 procent forventer en uændret omsætning.

Læs også
Turist-boom i 2022 gik uden om Herning - men 2023 ser bedre ud Turist-boom i 2022 gik uden om Herning - men 2023 ser bedre ud
Læs også:
Turist-boom i 2022 gik uden om Herning - men 2023 ser bedre ud

Store forskelle

Erhvervsrådets undersøgelse afdækker ikke, om det er specifikke brancher, små eller store virksomheder, som er særligt udfordret i den nuværende situation, da undersøgelsen er et gennemsnit af besvarelserne hos medlemsvirksomhederne.

Undersøgelsens billede er dog et, der kan genkendes fra Erhvervsrådets daglige virksomhedsbesøg.

- Undersøgelsen er en temperaturmåling og et subjektivt øjebliksbillede, men det overrasker os ikke. Vi har vækstvirksomheder, som buldrer derudaf og tager større markedsandele og virksomheder indenfor den grønne omstilling, hvor efterspørgslen er tilstede. Og så møder vi også mange virksomheder, som oplever tilbageholdenhed fra kunderne og generelle udfordringer med energi, råvarepriser, forsyninger med videre. Så der er store forskelle afhængig af virksomhedens situation, siger Rasmus Norup.

Læs også
<span>Butiksekspert gav råd i Herning:</span> Sådan får I kunderne op fra sofaen <span>Butiksekspert gav råd i Herning:</span> Sådan får I kunderne op fra sofaen
Læs også:
Butiksekspert gav råd i Herning: Sådan får I kunderne op fra sofaen
Forventninger til fremtiden

I Erhvervsrådets konjunkturanalyse har de medvirkende virksomheder disse forventninger til de kommende seks måneder:

27 procent af virksomhederne forventer en større omsætning, mens 39 procent forventer et fald.

28 procent af virksomheder forventer et bedre resultat, mens 40 procent forventer et lavere resultat.

31 procent af virksomhederne har haft en større omsætning, end de forventede for seks måneder siden, mens 29 procent har haft en mindre omsætning.

30 procent af virksomhederne har haft et bedre resultat, end de forventede for seks måneder siden, mens 28 procent har haft et lavere resultat.

Indlæser debat