Mindeord over Birgit Dorthe Nielsen: 52 år i Hjemmeværnet

Udgivet:08. august 2022, 16.06

Læsetid:3 minutter

Birgit Dorthe Nielsen var i 52 år en del af Hjemmeværnet. Foto: Privatfoto

MINDEORD Kaptajn Kim H. Opstrup, Chef Infanterikompagni Herning Nord, skriver mindeord over Birgit Dorthe Nielsen, der døde 1. august:

Søndag 1. august gav Birgit Dorthe Nielsens hjerte op, og hun kunne ikke mere efter længere tids sygdom.

Birgit Dorthe Nielsen boede mange år omkring Haderup, men senest ved Ramsing. Selv til det sidste brændte hendes hjerte for Hjemmeværnet, og kort før hun gik bort, var vi på hjemmebesøg, hvor vi havde en snak om blandt andet Hjemmeværnet og fremtiden. Ved den lejlighed bad hun mig om, vi førte hende ud med fanen i kirken.

Et stort menneske har forladt os i kompagniet, som god ven, familiemedlem og Hjemmeværnskammerat har hun betydet rigtigt meget for ikke bare mig, men også familien og Hjemmeværnet.

Som 21-årig meldte hun sig ind i Hjemmeværnet, hvor hun efter kort tid gennemførte sin grunduddannelse og efter denne hurtigt fortsatte ad befalingsmandsvejen.

Gennem de 52 år, hun nåede at være medlem, har hun været gruppefører, instruktør, kommandobefalingsmand, signalbefalingsmand og været meget aktiv i rådsorganisationen. Hun har alle årene været meget aktiv og har således som rådsmedlem været med til at udvikle og påvirke Hjemmeværnet i en positiv retning.

Gennem hendes store indsigt og sans for detaljer har hun været med til at påvirke de forskellige chefer for Hjemmeværnet gennem de mange år, hun har siddet i rådsorganisationen. Dorthe var altid en af de første til at gennemføre nye uddannelser, da hun altid ønskede at være så godt uddannet som muligt til at kunne klare nye opgaver, for som hun sagde: Det er min pligt altid at være klar. Hun gennemførte dem gerne flere gange for at holde sig up to date.

Selv om Dorthes helbred i perioder svigtede, var hun altid pligtopfyldende og gjorde at for at gennemføre sin K7, deltage i øvelser, uddannelser og andre aktiviteter, selv når hun havde det skidt. En loyalitet som jeg altid vil beundre og have dybest respekt for.

Selv under Operation Mink var hun først til at melde sig, og sammen med Bent var de, som tidligere landmænd, en stor støtte for de minkavlere, de besøgte, hvis livsværk blev udslettet. Flere af minkavlerne ringede til distriktet og takkede for deres empati og behagelige måde at være på.

Jeg har heldigvis haft den store ære at kunne tildele Dorthe hendes 40- og 50-års anciennitetstegn, og i 2010 modtog hun Hjemmeværnets fortjensttegn for sin store uselviske arbejde i Hjemmeværnet.

Hendes store sans for detaljer i alt hun arbejde med har været en stor hjælp og inspiration for mig som chef, men også for alle, som hun underviste og gennemførte øvelser sammen med. Jeg vidste, at når en opgave var givet til hende, kunne jeg være sikker på, at den blev løst mere end 100 procent.

Vi har mistet et stort menneske og god Hjemmeværnskammerat i kompagniet - hun vil blive et stort savn for os alle i kompagniet og Hjemmeværnet.

Birgit Dorthe Nielsen blev 73 år. Hun efterlader sig tre børn og en ægtemand.

Respekt og stor tak for indsatsen.

Æret være hendes minde.

Indlæser debat