Herningensere udstilles i Silkeborg

10. oktober 2019, 09.53

Zeljka Secerbegovic fra Herning arbejder som seniorkonsulent i Bydels-mødrenes Landsorganisation, og så er hun en af de otte herningensere, der er med på udstillingen »100 % Fremmed?«, som portrætterer i alt 250 borgere med flygtningebaggrund. Admir Muratovic i baggrunden er en anden af de portrætterede herningensere. Han er til daglig souschef hos Lærdansk Midtvest. Portrætterne udstilles fra på lørdag på Kunstcentret Silkeborg Bad. Foto: Maja Nydal Eriksen

HERNING »Jeg føler mig ikke fremmed efter så mange år i Danmark. Jeg har venner, bekendte og arbejdskolleger, som er en del af det at føle sig hjemme, og jeg tænker på dansk. Men saltlakrids og leverpostej - det har jeg ikke vænnet mig til endnu«.

Sådan siger Zeljka Secerbegovic, der kom til Danmark fra Bosnien i 1992. Hun er en af de otte herningensere med flygtningebaggrund, der portrætteres i udstillingen »100 % Fremmed?«, som blev vist i Tinghushaven i Herning i juni.

Udstillingen portrætterer i alt 250 borgere med flygtningebaggrund, og fra på lørdag 12. oktober udstilles alle 250 portrætter i tekst og foto for første gang samlet ved en udstilling på Kunstcentret Silkeborg Bad på Gjessøvej i Silkeborg, oplyser Metropolis - Københavns Internationale Teater og fotograf/kurator Maja Nydal Eriksen, som står bag projektet, i en pressemeddelelse.

Billede af et land, en tid og et emne

Portrætterne opdaterer danmarkshistorien med personlige fortællinger, erfaringer og livssyn fra mennesker, hvis stemmer hidtil har været fraværende i samtidskunsten og samtidshistorien.

Portrætterne mangfoldiggør i tekst og foto begreber som »danskhed« og »fremmedhed«. De giver et nyt billede af et land, en tid og et emne gennem et enestående og intimt indblik i de nye borgeres liv.

Ved åbningen på lørdag kan man blandt andet møde nogle af herningenserne.

Udstillingen kan ses frem til og med 15. december.