Stands ulykken og stop blødningen

Udgivet:30. maj 2023, 14.51

Læsetid:2 minutter

Mette Guldberg. Foto: PR-foto

Af Mette Guldberg byrådsmedlem i Herning Kommune og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for Det Konservative Folkeparti

4 måneder siden

ÆLDRE Vi kan ikke længere gøre, som vi plejer. Det virker ikke mere. Plejehjemsnotatet fra 12. maj viser med al sin tydelighed, at vi står i en alvorlig situation, og at der må gribes til handling her og nu, og inden det er for sent.

Aller først må jeg lige kvittere for notatet, skrevet af plejecenterchef Gitte Rasmussen og sundheds- og ældrechef Anne Ramsgaard. Tak for jeres mod. Det har garanteret været med store overvejelser at skulle trykke på send knappen.

Dernæst synes jeg med dette notat, at de to chefer viser lederskab og stor ansvarlighed ved netop at gøre os alle opmærksom på, at vi står midt i en alvorlig krise på vore plejehjem.

Vi kan ikke være det bekendt. Hverken overfor vores plejehjemsbeboere, men heller ikke overfor vort hårdtarbejdende plejehjemspersonale.

Men lad os nu være ærlige. Situationen er ikke nem, og vi løser det ikke over natten. Vi bliver flere og flere ældre med større plejebehov og færre hænder til at tage sig af opgaverne.

Den nuværende regering sidder på sine hænder og bryster sig af, at vi i Danmark har en sund økonomi og tænker kun sundhed og forsvar. Men de glemmer, at vi i kommunerne sidder med fundamentet og ansvaret for vores kernevelfærd.

Jeg vil aldrig fralægge mig ansvaret, og jeg vil gerne være med til at løse de udfordringer, vi står i her og nu i Herning Kommune. Også selvom det kommer til at gøre ondt andre steder.

Er flere penge så løsningen? Ikke nødvendigvis, men det hjælper på den korte bane. Og så skal vi være villige til at investere os ud af problemerne, så vi står stærkere i fremtiden.

Det Konservative Folkeparti har noteret sig, at borgmesteren garanterer, at der ikke vil komme nye nedskæringer på ældreområdet. Og at hun i stedet vil afvente spareplanens fulde effekt. Dertil er jeg enig.

Men vi kommer ikke uden om, at der i næste års budget, som ligger lige rundt om hjørnet, skal flere penge til området.

Vi er som ét eksempel begunstiget af at kunne tiltrække flere elever ind på SOSU-uddannelsen, og den kapacitet skal vi forstå at udnytte. Men for nuværende er der kun råd til 90 elever, selvom vi i udvalget har besluttet at optage 136, hvilket er hvad Herning har brug for, så vi i fremtiden kan sikre at kunne levere kerneopgaven hos vores ældre medborgere.

Vi konservative kræver handling og at vi i byrådet alle påtager os et fælles ansvar.