Svensk instruktør scorer tre store Oscar-nomineringer

"Triangle of Sadness" er nomineret som Bedste Film. "Everything Everywhere All at Once" får 11 nomineringer.

Udgivet:24. januar 2023, 16.03

Læsetid:1 minut

Dansk-kroatiske Zlatko Buric spiller med i "Triangle of Sadness", der er nomineret til tre Oscars.

/ Ritzau /

LOS ANGELES Den svenske instruktør Ruben Östlunds film "Triangle of Sadness", der har danskere på rollelisten, er blevet nomineret til tre Oscars.

Det står klart tirsdag eftermiddag, hvor nomineringerne er offentliggjort.

"Triangle of Sadness" er nomineret i tre Oscar-kategorier, som traditionelt regnes blandt de mest prestigefyldte. Det drejer sig om kategorierne Bedste Film, Bedste Instruktør og Bedste Originale Manuskript.

Danske Vicki Berlin er på rollelisten i "Triangle of Sadness". Det samme er dansk-kroatiske Zlatko Buric, der blandt andet er kendt for "Pusher"-filmene.

"Triangle of Sadness" er Ruben Östlunds første film på engelsk.

Filmen havde verdenspremiere på den store filmfestival i Cannes og vandt i maj den prestigefyldte hovedpris Guldpalmen.

I "Triangle of Sadness" stævner en luksusyacht ud med samfundets spidser om bord. Men da en storm kickstarter en kædereaktion af hændelser, og de overlevende ender på en ø, vender hierarkiet sig pludselig.

Ruben Östlund har tidligere blandt andet lavet filmene "Force majeure" og "The Square". Sidstnævnte har danske Claes Bang i hovedrollen.

"The Square" blev nomineret til en Oscar i 2018 i kategorien Bedste Ikke-engelsksprogede Film, men blev her slået af den chilenske film "En fantastisk kvinde".

Efter tirsdagens nomineringer står det klart, at filmen "Everything Everywhere All at Once" blev topscorer. Den er nomineret til 11 Oscars.

Filmen er skarpt efterfulgt af "All Quiet on the Western Front", der foregår under Første Verdenskrig, og "The Banshees of Inisherin", der vandt en Golden Globe for Bedste Komedie. De har begge fået ni nomineringer.

Alle tre film er nomineret i kategorien Bedste Film.

I den kategori finder man også to af de bedste sælgende film det seneste år. Nemlig "Avatar: The Way of Water" og "Top Gun: Maverick".

Årets Oscar-show løber af stablen den 12. marts 2023.

/ritzau/

Indlæser debat