Ny undersøgelse: Derfor blev Herning så hårdt ramt af corona

DR fortæller torsdag aften, at ny gen-forskning peger mod udlandsrejser

28. maj 2020, 21.32

Corona forberedelser på Sygehuset.

HERNING Herning og Midtvestjylland blev midt i corona-perioden pludselig epicenter for covid19-smitten i Danmark. Det affødte en masse spekulationer om, hvorfra og hvorfor smitten ramte Herning så voldsomt.

Især Dansk Varmblods Hingstekåring har ad flere omgange været under mistanke - uden at der har været håndfaste beviser for, at messen har været arnested for smittespredning.

DR fortæller torsdag aften, at årsagen i stedet skal findes i Østrig og skisportsområdet Ischgl. Det afslører ny genforskning.

Ifølge DR har ny forskning foretaget af Statens Seruminstitut påvist, at mutationer af coronavirusset har udstyret virus med et slags fingeraftryk, der gør det muligt at se, hvor virus stammer fra. Og de undersøgelser viser, at især det midtjyske udbrud har sit afsæt i østrigske Ischgl og altså er blevet bragt hjem til Midtjylland via skiturister.

Mærkelig stemning

Herning Folkeblad beskrev allerede midt i marts, hvordan en midtjysk herreklub blev hårdt ramt efter deres årlige, traditionelle skitur til netop Ischgl. Da vennegruppen kom hjem til Midtjylland faldt de på stribe.

Steen Madsen - kromand i Pårup - var blandt de rejsende og gav Folkebladet følgende indblik i forholdene på det østrigske skisportssted.

- Lørdag havde vi været på værtshus, og bagefter fik vi at vide, at 16 af 20 tjenere på stedet var testet positive for corona. Baren blev lukket ned og gjort rent. Men vi havde også været et andet sted, hvor meldingen pludselig lød på, at 40 ansatte var ramt. Derefter bredte der sig hurtigt en meget mærkelig stemning. Der var ikke meget på de lokale nyheder, og vores tyske venner, som også er en del af gruppen, vidste nærmest ikke, hvad det var, vi talte om, fortalte Steen Madsen til Folkebladet.

Selvom Herning og Midtvestjylland har været hårdt ramt, går udviklingen den rigtige vej.

De seneste tal fra SSI viser, at der den seneste uge ikke er registreret nye tilfælde af corona-smittede i hverken Herning eller Ikast-Brande kommune.