Læserklubben: Dronningen bliver 80 - og det skal fejres

Rundvisning på Frederiksborg Slot og i kirken, sigthseeing i hovedstaden og fødselsdagsønsker på Amalienborg. Læserklubben tager til København 15.-16. april

8. februar 2020, 06.52

På Frederiksborg Slot ser vi blandt andet udstillingen »Dronningens Ansigter«, hvor en del portrætter af majestæten er udstillet i anledning af den runde dag. Mon ikke dette billede - »Tre slægtsled« af Niels Strøbek - er at finde?

Hendes Majestæt Dronningen kom til verden på Amalienborg Slot 16. april for 80 år siden. Hendes far var den 41-årige kronprins Frederik, og moren var kronprinsesse Ingrid, der kom fra Sverige. Den lille pige skulle få et interessant liv, der er helt anderledes end de flestes.

Den runde fødselsdag i år markeres med en række begivenheder, og Læserklubben vil gerne være med til at fejre vores dejlige dronning.

Vi tager på en todagstur til hovedstaden, hvor vi, ud over at være på slotspladsen på selve fødselsdagen, også vil tage på en guidet rundvisning på Frederiksborg Slot og nyde selve byen og det stilfulde Hotel Phoenix, hvor vi har base.

Skave Turistfart er teknisk arrangør, når bussen samler deltagere op i Herning, Hammerum, Ikast og Silkeborg mellem klokken seks og syv. Vi stopper et passende sted undervejs og nyder vores medbragte kaffe og et smurt rundstykke.

Midt i slotssøen

Senere trakteres vi med en frokostsandwich, inden vi kommer til Frederiksborg Slot, Christian IV’s enestående renæssanceanlæg fra det tidlige 1600-tal, der ligger helt eventyrligt midt i slotssøen. Her i tidligere tiders pomp og pragt skal vi have en rundvisning, hvor vi også kommer ind i slotskirken.

Rundvisningen omfatter besøg i særudstillingen »Dronningens Ansigter«, der er skabt i anledning af den runde fødselsdag. Udstillingen tager udgangspunkt i dronningens slægtsmæssige baggrund og opvækst, der fra grundlovsændringen i 1953 også omfattede forberedelse til rollen som regent og statsoverhoved. Dernæst illustreres dronningens regeringstid og hendes funktion som samlingspunkt i rigsfælleskabet.

De mange portrætter

På udstillingen kan man se en lang række af de portrætter af dronningen, der er udført gennem otte årtier, herunder også et helt nyt, som er skabt til museet i anledning af fødselsdagen. Portrætterne suppleres af film, dragter og andre genstrande, og det hele kan ses i den store riddersal.

Sidst på eftermiddagen kører vi ind til byen og indlogerer os stilfuldt på Hotel Phoenix, der holder til i en af Københavns smukke historiske bygninger, blot få minutters gang fra Kongens Nytorv og Strøget.

Aftenen kan du vælge at bruge på egen hånd, eller du kan følge med rejselederen få hundrede meter til Nyhavn, hvor en smagfuld torettersmenu kan nydes på historiske Restaurant Gilleleje, hvor man stadig kan se mange af de eksotiske souvenirs, som tidligere tiders sømænd betalte mad og drikkevarer med.

Middagen koster 225 kroner i egenbetaling.

Ud på balkonen

Torsdag morgen kan vi nyde hotellets dejlige morgenbuffet, inden vi til fods går rundt i Frederiksstaden. Vi passerer Hofmarskallatet »Det Gule Palæ«, hvor der eventuelt vil være en mulighed for at skrive en hilsen til dronningen i gratulationsbogen.

På slaget 12.00 får vi mulighed for at sige tillykke, når dronningen og den kongelige familie træder ud på balkonen på Christian IX’s Palæ på Amalienborg. Efterfølgende kører dronningen i karet gennem byens gader til Københavns Rådhus, hvor der vil være taler og underholdning, og hvor majestæten vil vise sig på rådhusets balkon. For hende slutter fødselsdagen med privat middag og dans på Fredensborg Slot med deltagelse af den kongelige familie samt gæster fra ind- og udland.

Vi er desværre hverken inviteret med på Rådhuset eller til den private fest, så vi tager på en lille bussightseeing rundt i byens gader, inden vi kører mod Restaurant Bjælkehuset i Valby. Stedet har ligget her på Valby Bakke siden 1915, og der serveres stadig klassisk dansk mad med respekt for de hjemlige råvarer. Her i disse meget hyggelige omgivelser har vi bestilt lækkert smørrebrød til alle.

På returrejsen til Jylland sejler vi fra Odden til Aarhus og når vores hjembyer mellem klokken 21.30 og 22.15.

Turen er uegnet for gangbesværede.

Og prisen er ...

Prisen per person i dobbeltværelse for avisens abonnenter er 1695 kroner. Eneværelsestillæg på 400 kroner.

Følgende er inkluderet:

Buskørsel

Turleder

Morgenkaffe og rundstykke

Frokostsandwich

Rundvisning på Frederiksborg Slot

Overnatning på Hotel Phoenix

Frokost på Bjælkehuset

»Dronning, dronning, kom nu frem - ellers går vi aldrig hjem!« Vi er på pladsen, når dronningen hyldes på balkonen på Amalienborg.
På vores rundvisning ser vi også den smukke Frederiksborg Slotskirke.