Kultur ud af huset

Fire landsbyer byder på »Kulturfest to go« i Kulturfest-ugen

3. juni 2021, 12.23

Belinda Birk Pedersen sprang straks på, da kommunen tilbød »kultur ud af huset«. Foto: Jørn deleuran

SØRVAD/HADERUP/KIBÆK KIBÆK Når mennesker ikke kan samles frit om kulturen, så finder mennesker nye måder at samles om kultur på.

Det er tankegangen bag udviklingen af konceptet »Kulturfest to go«.

Her flytter Kulturfest Herning ind i omegnsbyerne og byder sammen med foreningslivet på kulturarrangementer helt lokalt.

En af de byer, der har taget konceptet til sig er Sørvad. Her er byens borgere mere end klar til at holde »Kulturfest to go« i kulturfestugen, der løber fra på lørdag og en uge frem.

- Vi har en lang række foreninger som borger- og idrætsforeningen, menighedsrådet, missionshuset og hallen. De bakker alle op om det, fortæller Belinda Birk Pedersen, som er formand for byfestudvalget i Sørvad, i en pressemeddelelse.

Kultursult

Kultursulten i Sørvad er stor, efter at den traditionsrige byfest nu er blevet aflyst for andet år i træk på grund af corona.

I Sørvad plejer byens børn at mødes til beachparty i svømmebadet, som omdannes til diskotek med mad og drikke, ligesom 300 plejer at deltage i fællesspisning for hele landsbyen.

- På grund af forsamlingsloftet og de andre skiftende restriktioner, vidste vi ikke, hvordan det kunne arrangeres. Så der er ingenting af det, som vi plejer, der bliver til noget. Men nu har vi valgt at springe med i »Kulturfest to go«, og vi har vendt bøtten fuldstændig på hovedet. Det betyder, at vi sikrer, at de arrangementer der foregår, kan afholdes i de bobler, som vi i forvejen er i, fortæller Belinda Birk Pedersen.

- Vi har arbejdet på højtryk i de seneste fire uger, siden vi fik nyheden og den her mulighed. Det er megalækkert, at sådan en chance byder sig. Det har været en lang, sort periode med nedlukning, så er det godt, at vi nu kan gøre noget for alle borgere, siger byfestformanden.

Fantastisk

»Kulturfest to go« bliver holdt i fire byer i Herning Kommune under kulturfestugen. Udover Sørvad deltager Haderup, Kibæk og Simmelkær også i »Kulturfest to go«.

Pia Trab Worm, som er projektleder for Kulturfest Herning, fortæller, at »Kulturfest to go« ser ud til at blive en succes.

- Vi har haft et stærkt ønske om at bringe kultur og fællesskab tilbage i alle borgeres liv. »Kulturfest to go« er en af vejene dertil. Jeg synes, det er fantastisk, at de fire byer har taget konceptet til sig i den her grad.

- Borgerne i lokalsamfundene får en række kulturelle tilbud, som er coronasikrede. Mange steder gør man for eksempel det, at et arrangement holdes ad flere omgange på forskellige tidspunkter. Det betyder, at alle på den måde kan få en plads, siger Pia Trab Worm fra i pressemeddelelsen.

Vinduespudser-klovne

Mange af de lokale arrangementer er blevet til i samarbejde med de etablerede kulturinstitutioner i Herning.

I Sørvad er der derfor flere arrangementer med tilbud fra blandt andet Team Teatret, Museum Midtjylland og Herning Billedskole.

Belinda Birk Pedersen fortæller, at fokus i Sørvad har været at lave kulturelle tilbud til aldersgrupper.

- Vi har blandt andet et sæbebobleshow for de helt små, som kommer rundt hos dagplejerne. Vi har et bilorienteringsløb, hvor man kører rundt på en rute og får opgaver, som man skal løse med sin familie i bilen.

- Team Teatret kommer også forbi hos de lidt større børn og laver en teaterworkshop, og så har vi lavet et underholdningsshow for Sørvad Plejecenter i en form, der gør, at beboerne kan blive indenfor, og så kommer de her vinduespudser-klovne og optræder på den anden side af ruden. Måske åbner den her tankegang op for nye traditioner, spekulerer byfestformanden.

Hele programmet for årets Kulturfest Herning og »Kulturfest to go« kan ses på kulturfestherning.dk.

Musik, sang, foredrag, teaterkoncert, fællessang og bålkoncert.

»Kulturfest to go« erobrer også Kibæk med en række arrangementer fra på søndag.

I Alhuset er der den dag musik og sang for ældre arrangeret af Ældre Sagen, hvor Citrondrengen kommer og underholder. På tirsdag holder Søren Poder, forhenværende lokalredaktør på Herning Folkeblad, foredrag om sin nye bog »Undergang« på biblioteket. Onsdag giver Odin Teatret teaterkoncert i Alhuset. Det er forestillingen »Ekkoer fra fejring«, som publikum kan opleve. Fredag 11. juni er der noget for hele familien, og det foregår ved Børnesøen. Der er workshops for børn, hvor Herning Billedskole, Herning Cirkusklub, spejderne og FDF Kibæk laver aktiviteter. Man kan også spille krolf.

Er man til sang, så er der fællessang ved Den Jyske Sangskole. Bagefter kan man lytte til musik ved Sound from a Basement. Der kan købes kaffe, øl og vand samt kager fra Kibæk Bageri. Der kan også købes pølser fra grillen.

Indlæser debat...