Den samfundsmæssige orden i England

14. december 2019, 05.58

PARLAMENTSVALG Et markant resultat af det britiske parlamentsvalg er, at et konservativt ordensregime afløser den kaotiske uforudsigelige og dermed u-udholdelige tilstand, der har præget Storbritannien i godt tre år.

Valget betyder en udvikling i retning af politisk normalitet igen i Storbritannien.

Man kan politisk igen gå i gang med at løse det hav af almindelige samfundsmæssige problemstillinger, der råber på løsninger, efter den politiske proces har været død i meget lang tid.

Valgets sejrherre Boris Johnson er en klassisk politikertype. En person med åbenlyse kvaliteter og med åbenlyse fejl, men dog et helt menneske, vælgerne kan forholde sig til.

Det er svært som vælger at forholde sig til de bureaukratiske politikertyper, der har været normen i tiden med EU-dominans. Denne politikertype forholder sig mere til bureaukratiets spilleregler end til politisk indhold.

Hvis Storbritannien efter en rum tid får hold på handelsmæssige og generelle økonomiske forhold kan udviklingen der få betydning for EU-modstanden på kontinentet. De langsigtede konsekvenser af et suverænt Storbritannien kan blive spændende at følge. Foreløbig er det engelske pund steget i værdi. Også på børserne er orden bedre end kaos.