SMV’er

Udgivet:05. august 2022, 12.58

Læsetid:1 minut

Lennart Qvist. Foto: PR-foto

Af Lennart Qvist byrådsmedlem i Ringkøbing-Skjern Kommune og folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti

ERHVERV Alle ved, hvor meget de største virksomheder betyder for Danmark: Mærsk, Novo, Lego, Bestseller, Vestas, Jysk og så videre. For det er det private erhvervsliv - og særligt den danske eksport - der skaber forudsætningerne for vores velfærdssamfund.

Men mange tænker nok ikke over, hvor meget de små og mellemstore virksomheder (SMV’er) betyder for det danske samfund.

Samlet set har de små- og mellemstore virksomheder over 1 million ansatte og med en årlig omsætning på over 2000 milliarder, så udgør de 50 procent af den samlede omsætning for virksomhederne i Danmark. Ofte er det virksomheder med få ansatte, hvor der er en enkelt ejer. En ejer der ofte er ansat i sin egen virksomhed, og som derfor ikke er beskyttet som almindelige lønmodtagere. Det er en ejer, der står sidst i køen, når der skal udbetales løn - for først skal alle ansatte, underleverandører og momsen naturligvis betales. For slet ikke at tale om indbetaling til pension, som ikke altid finder sted.

I kender dem alle sammen. Det er de små håndværks- og produktionsvirksomheder, og det er de små butikker og selvstændige erhvervsdrivende.

De betyder alt for Danmark. Vi burde påskønne meget mere, at der er nogen, der er villige til at løbe en risiko ved at drive egen virksomhed.

Man burde gøre det endnu mere attraktivt at være ansat i sin egen virksomhed, eksempelvis ved et særskilt beskæftigelsesfradrag.

Det ville være godt for Danmark.

Indlæser debat