Bartenderens drinks

Is er en af de vigtigste ingredienser i en drink. Der findes selvfølgelig undtagelser, men generelt gælder »less is more« ikke, når det drejer sig om is

31. december 2018, 12.00

Fang's Fizz. Foto: Charlotte Gawell

Når man skal sammensætte sit barskab, plejer jeg at anbefale, at man tænker lidt ligesom, når man køber tøj til sin grundgarderobe. Man bør købe tøj/ingredienser, som passer sammen med, hvad man ellers har derhjemme. Ved hjælp af nogle omhyggeligt udvalgte ingredienser kan man ganske nemt sammensætte et bredt udvalg af drinks til mange forskellige lejligheder. En god begyndelse er gin, bourbon, angostura bitter og en sød rød vermouth. Hvis man har disse forskellige typer spiritus sammen med friskpresset citronsaft og sukkerlage, kan man holde sig selv og sine gæster beskæftiget i et godt stykke tid.

I mange drinks kan man skifte grundspiritussen ud med en anden type, på samme måde som man plejer at kunne udskifte en likør med en anden, så længe man holder sig til de samme indbyrdes forhold. Men hvis man skifter en likør ud med en sukkerlage, kan det være nødvendigt at komme lidt mere i - i for eksempel en sidecar, der indeholder appelsinlikør, er man nødt til at bytte om på forholdene mellem sødt og surt for at få den rette surhedsbalance. Det er ikke sikkert, at alle smagene kommer til at passe sammen, når man eksperimenterer, men jeg synes ikke, man skal være bange for at prøve nye kombinationer og mærker.

Isen er en af de vigtigste ingredienser i en drink. For lidt is smelter hurtigt og fortynder drinken. Meget is i et glas betyder, at væsken hurtigere bliver kølet ned, og derfor bliver drinken holdt i live længere. Der findes selvfølgelig undtagelser, men generelt gælder »less is more« ikke, når det drejer sig om is.

Omhyggelig med isen...