Vor modige majestæt dronning Margrethe

Udgivet:13. januar 2022, 10.45

Læsetid:2 minutter

Svend Aage Nielsen. Foto: Privatfoto

Af Svend Aage Nielsen. Lars Murersvej 8 Ulfborg, forfatter og stifter af Kennedy Selskabet

FYRTÅRN Til lykke til Hendes Majestæt Dronning Margrethe med 50-årsjubilæet 14. januar 2022 - som dronning over rigsfællesskabet.

Det har været en glæde at følge fra dag et, hvor dronningen fremførte sit valgsprog for første gang, hvori hun ydmygt gjorde: Guds hjælp - folkets kærlighed - Danmarks styrke - til det afgørende. De modige ord om afgørende faktorer i menneskelivet huskede jeg, da vi i 1980 begyndte at uddele Kennedy Selskabets Mænd af Mod Pris.

Her blev dronningen den første kvindelige prismodtager i 1981.

Siden har hun år efter år givet os gode vejledninger i sine nytårstaler. Den i 1984 bliver oftest fremdraget. Uden det altid nævnes, at den var godkendt af statsministeriet - og er det år efter år. Her skal det fremhæves, hvad hun sagde i nytårstalen i 2018:

»Med betroede positioner følger et særligt ansvar og en særlig pligt til at gøre sit bedste, hvor man er sat. Det gør mig trist, hvis moralen skrider. Hvad bliver der så af almindelig anstændighed? Man skal kende forskel på dit og mit, på rigtigt og forkert. Det burde ikke være så svært.«

Det blev sagt efter et år, hvor ordene blev svigtet blandt andet i bankverdenen. Men ordene er også svigtet i folkekirken, hvor bispekredsen endnu ikke har efterlevet dem. Bisperne lader stadigt »forkerte« betegnelser stå under begge vore - ved deres ansvar - forkert udvidede trosbekendelser bagerst i den danske salmebog. Skønt bisperne som betroede har ansvar for at rette det forkerte, gør de det ikke.

Derved står dronningen alene som det moralske fyrtårn for os alle - mens bisperne svigter det i forhold til menighederne i stifterne. Ikke uden grund har dronningen i en af sine nytårstaler citeret fra salmen: »Den mørke nat forgangen er: Gud give os lykke og gode råd sin nådes lys os tilsende.«

Der er virkeligt gode grunde til at ønske dronningen alt godt fremover. Ja, gud ske lov og tak for vor modige dronning.