mindeord: Han var med til at opbygge biologistudiet i Aarhus

Udgivet:21. januar 2022, 15.35

Læsetid:2 minutter

Boy Overgaard Nielsen. Foto: Privtfoto

MINDEORD Henriette Stevnhøj har på vegne af familien sendt mindeord om sin svigerfar, lektor emeritus Boy Overgaard Nielsen, Aarhus, tidligere Studsgård, der er død 17. januar, 87 år gammel:

Allerede som dreng i Studsgård studerede Boy Overgaard Nielsen egnens dyreliv og førte omhyggelige optegnelser over sine fund. Interessen førte ham til biologistudiet på Københavns Universitet og som lektor til Aarhus Universitet i 1962.

Her bidrog han til at opbygge universitetets biologistudium og udbyggede med årene sit eget forskningsfelt inden for de zoologiske- og økologiske discipliner. Hans forskningsområde var insekter, de allermindste og mest stikkende, og hans omfattende viden om insektøkologi, insektbiologi og veterinær entomologi har adskillige speciale- og ph.d.-studerende draget fordel af.

Boy Overgaard Nielsen var en afholdt og insisterende underviser, som glædede sig sammen med de studerende, når de klarede sig godt, og bekymrede sig lige så meget, når det kneb.

På hjemmefronten i Lystrup ved Aarhus var det sønnerne, Jesper og Thomas, som nød godt af en støttende, inspirerende og kærlig far.

Boy Overgaard Nielsen var livet igennem en dedikeret forsker, som sjældent gik uden sit insektnet og sin lup - ikke mindst til stor fornøjelse for børnebørnene, for hvem han var et forbillede, både menneskeligt og fagligt.

I hans sidste år begrænsede Parkinsons sygdom hans fysiske formåen, men han fortsatte ufortrødent sin forskning i dansk myggefauna. I 2020 var han med til at afslutte en omfattende undersøgelse af insektlivet i klitterne i Nationalpark Thy. Han og hans hustru, mag.scient. Lise Brunberg Nielsen, gennemgik de i alt 15.670 fluer, som var fanget i faldfælder ved blandt andet Agger Tange og i Hanstholm Vildtreservat.

Boy Overgaard Nielsen døde omgivet af sine nærmeste med Lises hånd i sin. Han greb den første gang under en ekskursion for studerende på Københavns Universitet i 1958 og slap den aldrig siden.

Boy Overgaard Nielsen bisættes fra Elsted Kirke i Lystrup ved Aarhus tirsdag 25. januar.