Fra Lokalavisen: Fra metalpige til madmor

Folkene på gulvet er de samme, men gulvet er nyt i SuperBrugsens slagter- og delikatesse-afdeling. Her arbejder tre kvinder og en mand

26. juni 2020, 08.57

Disken er den samme, men delikatesseafdelingen i SuperBrugsen i Vildbjerg har efter 16 års drift fået en større tur med nye gulve og nye klinker i en del af afdelingen, hvor Lotte Eriksson har arbejdet i 10 år. Foto: Henrik Lind Jørgensen

VILDBJERG Det er ikke kun, når Lotte Eriksson fremstiller håndværkersandwich, at hun kan smøre på. Hun forsikrer for, at der også godt kan være ekstra fyld på hendes sprogbrug, men jargonen i SuperBrugsens slagter- og delikatesseafdeling kan hun godt lide, og de smagsforstærkede gloser kommer fra mange år i en helt anden branche.

- Det meste af mit arbejdsliv har jeg arbejdet inden for jern- og metal. Jeg har ingen uddannelse, men jeg tog et truckcertifikat, og så var der arbejde, siger 62-årige Lotte Eriksson - uden at bande. Hendes sjællandske grundtone fornægter sig ikke, selv om hun snart har været borte fra Frederikssund og omegn i 40 år.

De drog mod vest

De er syv søskende, og da en storebror drog til Jylland, fulgte de seks andre efter. Også Lotte Eriksson, som dog har haft 10 år i Borås sammen med en svensk mand. Deraf efternavnet.

- Der har altid været lidt dreng i mig. Det var altid sjovere at lege med drengene, siger Lotte Eriksson.

- Sådan har jeg også haft det, bemærker Lea Furbo, da hun går hurtigt forbi.

Normalt er der tre kvinder og en mestersvend - en mand - på gulvet i afdelingen i SuperBrugsen i Vildbjerg. Et gulv, der er helt nyt. Derfor har delikatessen også lige holdt lukket, og alle maskiner har været flyttet ud på lageret - til stor irritation for de folk, der rumsterer der.

Nu er alt tilbage ved det gamle, bortset fra, at mestersvenden Patrick Bjerregaard Hansen er hjemme ved et sygt barn, og så må de tre kvinder smøge ærmerne ekstra op.

Goddag, her er jeg

Det var også indstillingen hos Lotte Eriksson, da hun for 10 år siden tog ned i SuperBrugsen og søgte job.

- Der skulle ske noget andet, så jeg gik herned, sagde goddag og spurgte, om de ikke kunne bruge sådan en som mig, siger Lotte Eriksson.

Hun jonglerer rundt med kylling, bacon, salat og dressing. Ind imellem får hun kigget til den roastbeef i ovnen, der skal bruges til pålæg de kommende dage. Den satte hun ind, da hun mødte i morges. Bagefter stegte hun fisk og bagte leverpostej.

- Når jeg møder klokken seks, er det mig, der står for de forberedende øvelser, fortæller Lotte Eriksson, som for det meste har morgenvagten.

- Jeg har altid godt kunnet lide at lave mad, og derfor hængte jeg også i, da jeg fik jobbet. Jeg tænkte, at jeg jo altid kunne finde et lagerjob, hvis det her ikke gik, men det har ikke været nødvendigt, siger Lotte Eriksson.

Mad til lidt af hvert

Håndværkersandwich er et nyt påfund, som SuperBrugsen er kommet på, og som navnet siger skal de være klar i god tid, inden håndværkerne skal have frokost. Jobbet i køkkenregionerne bag disken er lidt som en sprællemands, hvor man skal kunne styre både maden til studentergildet og den nemme aftensmad til en single.

- Jeg er begyndt at lave noget, jeg kalder »mormor-retter«, som er portionsanrettede menuer. Det kan være stegt flæsk med persillesovs eller karbonader og stuvede grønærter og gulerødder, siger Lotte Eriksson.

Hendes afdeling tager sig både af bøfferne til grillen, fylder køledisken op med fersk kylling, og har pakket franskbrød med fiskefilet - en stjernekaster - i plastikbøtter med gennemsigtigt låg.

- Det mest populære i vores afdeling er det, der gør tingene lidt nemmere for folk. Noget lækkert, de lige kan tage med hjem, siger Lotte Eriksson, som bliver påfaldende tavs, da der bliver spurgt til hendes egen yndlingsmad.

- Jeg kan lide det hele.

Jane Kristensen (t.v.) er fleksjobber med omkring 10 timer pr. uge, Lotte Eriksson er ufaglært i afdelingen på 11. år, mens Lea Furbo er uddannet detailslagter med speciale i delikatesse. Foto: Henrik Lind Jørgensen
Når Lotte Eriksson møder ind klokken seks eller syv om morgenen, skal hun gøre klar, så der er mad i disken, når kunderne kommer. Bagefter skal der smøres frokost til håndværkerne. Foto: Henrik Lind Jørgensen