Kaos og blokader i trafikken er slut for nu: Rolig eftermiddag på vejene

De danske vognmænd er sure over en kommende vejskat - det førte i løbet af dagen til blokeringer rundt omkring i Herning

Udgivet:15. maj 2023, 07.26

Læsetid:2 minutter

To vognmænd blokerede i morges en motorvejsafkørsel på Vardevej. Foto: Henrik Ole Jensen

Thor Ølgaard Hansen
Journalist
Thor Ølgaard Hansen
Journalist| +45 96 26 37 67 | thh@herningfolkeblad.dk
Journalistpraktikant på Herning Folkeblad siden februar 2020. Har til huse på Herning-redaktionen, hvor jeg især nyder at skrive de personlige historier, der taler ind i samfundets tilstand.
Se flere artikler af Thor Ølgaard Hansen
Bo Lundgaard
Journalist
Brian Kjær Andersen
Herning-redaktør
Brian Kjær Andersen
Herning-redaktør| +45 96 26 37 16 | bri@herningfolkeblad.dk
Journalist siden 2003. Blev redaktør på Herning-redaktionen i 2022 og har tidligere været en årrække på avisens erhvervsredaktion
Se flere artikler af Brian Kjær Andersen

5 måneder siden

HERNING Der har hen over dagen været en lang række blokeringer af trafikken i hele Midt- og Vestjylland, hvor vognmænd har markeret deres utilfredshed med en kommende vejskat ved at blokere motorvejstilkørsler.

Fra Midt- og Vestjyllands Politi var meldingen sent mandag eftermiddag dog, at det er stilnet af for nu - og dermed har de fleste midtjyder oplevet en rolig hjemtur fra arbejde.

I løbet af eftermiddagen har nogle af chaufførerne været forsamlet ude ved motorvejen ved messecentret, men der har ikke været tale om blokeringer, som man særligt så det i morgentimerne.

Slap for bøder

På trods af, at lastbiler blokerede dele af vejnettet i det midt- og vestjyske mandag morgen og formiddag, er der indtil videre ikke uddelt en eneste bøde til chaufførerne.

Det oplyste kommunikationsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi til Herning Folkeblad mandag formiddag.

Politiet har meldt ud, at det er ulovligt at blokere vejene, men politiet har valgt dialogen med vognmændene frem for at uddele bøder med det samme.

Chaufførerne er blevet bedt om at ophæve blokaden, og de anvisninger har chaufførerne fulgt, lyder det fra politiet.

Der var mandag formiddag ikke meldinger om større kødannelse eller forsinkelser i trafikken, og trafikanterne er blevet opfordret til at finde alternative ruter, hvis den vej, de oprindeligt havde planlagt, var spærret.

På Twitter skriver Midt- og Vestjyllands Politi, at trafikken mandag kan blive påvirket af demonstrationerne. Men at det kan være svært at levere et overblik over blokaderne, da lastbilerne hele tiden skifter position.

Selvom Skatteminister Jepper Bruus (S) igen i dag har understreget, at vejskatten ikke bliver trukket tilbage, vil vognmændenes brancheorganisation mødes med ministeren tirsdag for at diskutere demonstrationen og vejskatten - det skriver Danmarks Radio.

Hvad er vejskatten?

Regeringens forslag betyder, at lastbiler, der kører på benzin og diesel i snit skal betale en afgift på 1,30 kroner per kilometer fra 1. januar 2025.

Det vil desuden blive dyrere for lastbiler at køre i byer som København, Aarhus og Aalborg, der er kategoriseret som miljøzoner.

Ifølge skatteministeriets beregninger vil forslaget hente 3,6 milliarder kroner til statskassen hvert år, hvoraf 1,1 milliarder kroner skal bruges på at fremme grøn transport.

Afgiften skal hjælpe Danmark nærmere klimamålet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.

Aftalen er støttet af regeringspartierne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.

Kilde: Skatteministeriet

Lokal dialog kom der, da politiet var forbi og give en henstilling til én af demonstranterne. Foto: Henrik Ole Jensen
Læs også
På vej til Aarhus for at få kræftbehandling: Blokerende vognmænd lukker ikke for alle På vej til Aarhus for at få kræftbehandling: Blokerende vognmænd lukker ikke for alle
Læs også
På vej til Aarhus for at få kræftbehandling: Blokerende vognmænd lukker ikke for alle
Læs også
Lokal vognmand fik besøg af politiet til demonstration: - Dét havde vi jo set komme Lokal vognmand fik besøg af politiet til demonstration: - Dét havde vi jo set komme
Læs også
Lokal vognmand fik besøg af politiet til demonstration: - Dét havde vi jo set komme
Læs også
Blokade-billeder: Lastbiler blokerer trafikken omkring Herning Blokade-billeder: Lastbiler blokerer trafikken omkring Herning
Læs også
Blokade-billeder: Lastbiler blokerer trafikken omkring Herning