Standpunkt: En ny form for olieeventyr - heldigvis uden olie

Udgivet:25. januar 2023, 12.55

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Det er et gigantisk energiprojekt, der blev offentliggjort i Ringkøbing-Skjern Kommune i går - og som du kan læse om på herningfolkeblad.dk og på Videbæk-siderne her i Folkebladet i dag.

Ringkøbing-Skjern Kommune og selskabet Greengo Energy præsenterede tirsdag på et pressemøde planerne om en kæmpe stor energipark øst for Tarm.

Anlægget er et projekt til - ja, hold nu fast - hele 60 milliarder kroner. Det er den hidtil største enkeltstående investering i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Planen er, at energiparken skal stå klar i 2030. Navnet er Megaton, og den bliver ifølge selskabet »storproducent af fremtidens grønne brændstoffer«.

Anlægget skal omdanne grøn strøm fra vindmøller og solceller til grønt brændstof til lastbiler, skibe og fly.

Målet er at Megaton skal producere mere end en million ton grønt brændstof om året. Anlægget ventes at skabe mellem 300 og 500 permanente job i lokalområdet. Desuden vil overskudsvarme fra produktionen blive udnyttet til fjernvarme til kommunens borgere.

Wauw! Det er på alle mulige måder et stort, spændende, interessant og ambitiøst projekt.

Det kan være en form for nyt og moderne »olieeventyr«, Ringkøbing-Skjern Kommune har udsigt til, hvis projektet vedtages. Men heldigvis uden olie.

Projektet har store perspektiver i en tid, hvor det mere end haster med grøn omstilling og med at gøre os fri af energiforsyninger fra eksempelvis Rusland.

Anlægget bliver et af verdens største og kan trække Ringkøbing-Skjern i førertrøjen, når det gælder grøn strøm, vedvarende energi, selvforsyning og klimamål, og det kan skabe udvikling og nye erhverv og arbejdspladser.

Jeg kan godt forstå, at borgmester Hans Østergaard (V) og byrådskollegerne har svært ved at få armene ned over, at så stor en grøn pil peger mod Ringkøbing-Skjern.

Kommunen har endnu ikke modtaget en ansøgning om Megaton, men vil ifølge borgmesteren gå positivt og nysgerrigt ind i dialogen om et så stort og ambitiøst projekt.

Også om de bagsider og udfordringer, der måtte være. Eller som kan skabe usikkerhed eller protester fra borgere, landmænd eller andre interessenter.

Det gigantiske projekt kræver store arealer - hele 150 hektar af slagsen alene til selve anlægget ved Tarm.

Dertil kommer hele udfordringen med at finde de rigtige områder til vindmøller og solceller. Der skal til at forsyne anlægget med de nødvendige og enorme mængder grøn strøm bruges 4000 hektar jord til solceller og vindmøller. Og selv om de fleste mennesker ønsker grøn omstilling og klimatiltag, så vil placeringen selvsagt skabe debat. De er jo hverken usynlige eller uproblematiske i have stående i landskabet.

Den endelige placering af solceller og vindmøller som strømskabere til Megaton ligger ikke fast endnu. Men allerede tirsdag 7. februar holdes der informationsmøde i Tarm Idrætscenter for borgere og andre interesserede.

God vind med projektet og processen, Ringkøbing-Skjern!

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Hvad mener du om Megaton-projektet

og grøn omstilling? Skriv din mening på

herningfolkeblad.dk under ugens Standpunkt.

Indlæser debat