Jul i den gamle station: Tørrede blomster er årets juletrend

Uanset vejret bliver det en knastør jul - det foreskriver årets juletrend

22. november 2019, 10.30

Heidi Ravn er - egentlig noget modstræbende - gået i sin mors fodspor og er selv blevet indehaver af en blomstrende forretning. Foto: Henrik Ole Jensen

BRANDE Heidi Ravn er ikke et øjeblik i tvivl, da spørgsmålet om trenden ved dette års jul dukker op:

- Det er tørrede blomster, der er det helt store, lyder det fra indehaveren af Ravns Flora i den gamle stationsbygning i Brande.

Dermed tager man et retrospring tilbage til fattigfirserne, hvor tørrede blomster netop var hipt, og hvor enhver husmor med respekt for sig selv havde inviteret naturen indenfor i udtørret form.

Siden da er der sket meget på den kreative scene, som blandt andet er sat i den gamle stationsbygning, hvor der er adskillige eksempler på, hvordan det kan se ud, hvis man vil være med på den tørre blomsterbølge.

Fuld pedal

- Vi var alle mand i gang, da vi skulle pynte forretningen til jul, og den får fuld pedal, fortæller Heidi Ravn, der overtog blomsterforretningen i stationsbygningen for omkring et halvt år siden. Dengang hed forretningen Holm & Hauge Blomsterkunst.

I forbindelse med overtagelsen er der kommet helt nyt personale, ligesom forretningen har udvidet en del.

45-årige Heidi Ravn bor selv i Filskov med sin kæreste, Peter Vesti. Hun stammer fra Give, hvor hendes mor i sin tid stod i spidsen for Bellis Blomster. Den lille Heidi voksede altså op med blomsterstøv og -pollen i næsen og besluttede sig ret tidligt for, at hun i hvert fald skulle lave alt andet end have en blomsterforretning.

- Men det kom jo altså til at gå anderledes, konstaterer den kreative indehaver.

Hun har siden overtagelsen af blomsterforretningen gennemført en større udvidelse.

Blødt punkt for roser

- Det skal være en oplevelse, når man træder ind i forretningen, siger Heidi Ravn, der er mor til fem.

Den ene ende af forretningen er helliget en række forskellige gaveartikler i form af eksempelvis spiritus, chokoladevarer, plejeprodukter og krydderier.

Desuden kan man købe eksklusiv vin og smykker, men det primære er dog fortsat blomsterne, der findes i alle afskygninger.

- Vi sælger fortsat mest afskårne buketter, og her må jeg indrømme, at jeg har et blødt punkt, hvad angår roser, siger Heidi Ravn.

Netop nu er Ravns Blomsterkunst pyntet op til jul, og den får fuld skrue.Blandt andet er der lavet en imponerende skovbund, der er hængt op som et dekorativt vægtæppe, ligesom der også ses et noget alternativt juletræ.

- Jeg får mindst 1000 gode idéer om dagen, så et kan godt være lidt vanskeligt at holde styr på, erkender Heidi Ravn.

Familieforetagende

Apropos juletræer, så forhandles de også i forretningen.

- Vi har allerede solgt de første, og så tilbyder vi også at bringe dem ud og pynte dem. Det er der blandt andet et firma i Herning, der har benyttet sig af, siger indehaveren.

Der er otte ansatte i Ravns Blomsterkunst, der har påtaget sig et socialt ansvar og har to fleksjobbere blandt medarbejderne. Andre to er datteren Mathilde, der tager et sabbatår, samt broren Frans, der som ene hane i blomsterkurven blandt andet sørger for at bringe ud.

- Det har udviklet sig til lidt af et familieforetagende, smiler Heidi Ravn.

Heidi Ravn får efter eget udsagn 1000 idéer om dagen, og en af dem at skabe en skovbund som væg­udsmykning. Foto: Henrik Ole Jensen
Den smukke stationsbygning i Brande er for alvor blomstret op. Foto: Henrik Ole Jensen
Et lille udsnit af Ravns Floras juledekorationer, der i mange tilfælde består af tørrede blomster og ditto frugter. Foto: Henrik Ole Jensen
Et alternativt juletræ, udtænkt og skabt af indehaveren af Ravns Flora, Heidi Ravn. Foto: Henrik Ole Jensen
Indtørrede blomsterbuketter har den indlysende fordel, at de holder længe, og så slipper man også for at tage turen rundt med vandkanden. Foto: Henrik Ole Jensen
Hyacinter på spring - det behøver ikke være knastørt alt sammen. Foto: Henrik Ole Jensen