HK-formand fylder 60: Rød tråd er spundet af fællesskaber

HK-forbundsformand Kim Simonsen fylder 60 år fredag 23. april

13. april 2021, 13.25

Fællesskab betyder meget for Kim Simonsen - også privat. HK-formanden har i 25 år boet i bofællesskab. Foto: PR-foto

60 ÅR Der er sket meget på arbejdsmarkedet, siden HK’s forbundsformand, Kim Simonsen, begyndte som kontorelev hos skatteforvaltningen hjemme i Grenaa Kommune tilbage i 1979.

Samme år tog han hul på en lang historie i HK og blev efter en årrække valgt til formand for HK Kommunal. Senere kom han til at stå i spidsen for HK Danmark - en post, han har haft siden 2008.

- Da jeg var elev, havde vi én computer, som eleverne ikke måtte røre, fortæller Kim Simonsen i en pressemeddelelse i anledning af, at han 23. april fylder 60 år.

- I dag render vi alle sammen rundt med en computer i baglommen. Vi kan nærmest blive blågrønne i hovedet, hvis vi skal undvære mobilen i fem sekunder. Og kunstig intelligens fylder mere og mere i vores hverdag og vores arbejdsliv.

Den udvikling er HK-formanden meget optaget af. Hvad kommer digitalisering, automatisering og ny teknologi til at betyde for vores arbejdsmarked? Hvordan kan Danmark gribe de nye muligheder og bruge dem til at skabe gode job?

Derfor er Kim Simonsen også glad for at være med i regeringens nye digitaliseringspartnerskab, som til efteråret skal levere anbefalinger til, hvordan Danmark kan udnytte digitaliseringen.

- Tænk på, hvor meget computerkraft der er i Danmark. Men det betyder ikke, at computere har taget livet af beskæftigelsen, sådan som man frygtede tidligere. Digitalisering har i stedet vist sig at gøre en masse godt for vores samfund. Det er noget af det mest positive, når jeg ser tilbage, vurderer HK-formanden.

Hvis man vil høste gevinsterne af digitalisering og ny teknologi, kan man ikke bare slippe tøjlerne, understreger Kim Simonsen:

- Man skal spørge sig selv: Hvilke konsekvenser kan udviklingen ende med at få? Ikke mindst for uligheden.

Taler stadig om uddannelse

Hvis der er ét ord, Kim Simonsen har gentaget adskillige gange gennem de sidste mange HK-år, er det »uddannelse«.

- Vi har været dygtige til at uddanne dem, der skal udvikle teknologien, men hvad med alle andre? Vi skal uddanne hele arbejdsstyrken - gennem hele livet. Jeg talte om livslang læring for 25 år siden og gør det stadig. Så om ikke andet kan man da kalde mig stædig.

Fagligt aktiv har Kim Simonsen været endnu længere: lige siden han begyndte i HK Ungdom i slutningen af 1970’erne og et par år senere blev valgt som tillidsrepræsentant.

Han har været med til at forhandle overenskomster både på det private og offentlige område og har siddet med i Forligsinstitutionen, og han var med, da 37-timersarbejdsugen, sjette ferieuge, løn under barsel og arbejdsmarkedspensioner kom på plads.

Han har kæmpet for bedre vilkår under både Schlüter, Nyrup, Fogh, Løkke, Thorning og nu Frederiksen - en kamp, hvor han har det med ikke at buldre frem med lyn og torden udadtil:

- Nogle gange kræver indflydelse tavshed. Kan man få indflydelse uden at råbe højt? Ja det kan man. Nogle gange opnår man bedre resultater via de indre linjer end de ydre.

HK-formanden har gennem de sidste 25 år boet i bofællesskabet Bakken i Humlebæk med sin kone, som han har to børn sammen med.

Ud over HK-formandskasketten er Kim Simonsen også næstformand for Dansk Flygtningehjælp, Sampension Administrationsselskab og Sampension, KP Livsforsikring. Derudover er han formand for AKF Holding og Refshaleøens Ejendomsselskab A/S.

Indlæser debat...