Nyåbnet café hædret med initiativpris

Ikast By’s Initiativpris går i år til Josephine Wenzel Bilkerdük, der er indehaver af Jernbanecaféen i Ikast

1. december 2020, 13.11

Josephine Wenzel Bilkerdük, indehaver af Jernbanecaféen i Ikast, er modtageren af Ikast By’s Initiativpris 2020. Her ses hun sammen med borgmester Ib Lauritsen (V) og Nordeas Ikast-filialchef, Louise Poulsgaard Hedegaard, der begge er med i priskomitéen. Foto: Tom Laursen

IKAST Udstyret med blomster, indrammet diplom og mundbind mødte borgmester Ib Lauritsen (V), folketingsmedlem Carsten Kissmeyer (V) og Nordeas Ikast-filialchef, Louise Poulsgaard Hedegaard, mandag formiddag op på Jernbanecaféen ved stationen i Ikast.

Trioen er med i komitéen bag Ikast By’s Initiativpris, og årets modtager var Josephine Wenzel Bilkerdük, som er indehaver af Jernbanecaféen.

Spisestedet, der er indrettet i den atmosfærefyldte gamle banegård, skulle efter planen have åbnet i foråret, men åbningen måtte på grund af corona-situationen udsættes til 3. august.

Prismodtageren havde på forhånd fået et tip om at møde op i går, så komitéen gik ikke forgæves.

Kendis Carsten

Da det var uden for den officielle åbningstid, og efter at alle havde sat sig ned, var det efter gældende corona-regler okay at tage mundbindet af.

- Carsten er lidt en kendis hernede, lød det med et smil fra Josephine Wenzel Bilkerdük med henvisning til, at Ikast-folketingsmedlemmet er en flittig kunde i Jernbanecaféen.

Ikast By’s Initiativpris blev indstiftet i 1977 af Sparekassen SDS i anledning af Ikast bys 100-årsjubilæum.

Efter 1. januar 1981 blev prisen uddelt af Ikast Sparekasses Legat, og det gør den fortsat.

Forbilledligt initiativ

Louise Poulsgaard Hedegaard overrakte diplom og blomster, og herefter stod Ib Lauritsen for de officielle ord.

- Vi er en lille komité, der hvert år har til opgave at finde en god modtager af prisen. Det er ikke lige sådan, at hver gang en café åbner, så rejser vi rundt og uddeler priser. Men her gør vi en undtagelse, for situationen er lidt ud over det sædvanlige, fastslog Ib Lauritsen:

- På den ene side er der fortællingen om et erhvervsskifte sent i arbejdslivet, og man må sige, at du har taget noget af et spring ved at gå fra et job som institutionsleder ved Vestbyens Børnehus til nu at være leder af din egen café.

- Samtidig mødte du ved opstarten i foråret modstand fra corona, der ramte landet, mens du og din mand, Carsten Lyngdal, var ved at bygge stedet op. Mange andre ville måske have kastet håndklædet i ringen i sådan en situation, men du gav ikke op. Du fortsatte, og det lykkedes for dig.

- Vi synes, du har taget et forbilledligt initiativ, og derfor skal du have initiativprisen, sagde Ib Lauritsen.

Dækker også Ikasts omegn

Josephine Wenzel Bilkerdük er den 44. modtager af initiativprisen. Sidste år gik den til »naboen« daginstitutionen Ønskelandet 100 meter mod nord.

- Prisen dækker Ikast og omegn, så der har gennem årene også været prismodtagere i Bording, Isenvad og Engesvang, forklarede Carsten Kissmeyer.

Hovedpersonen var naturligvis meget glad for at modtage Ikast-initiativprisen. Hun vidste i øvrigt slet ikke, at der med til prisen også følger 15.000 kroner, så hun blev ganske overrasket.

- Tusind tak! Det er meget fornemt, og jeg er beæret. Det er et stort skulderklap at få denne pris, som jeg er meget stolt af, sagde Josephine Wenzel Bilkerdük og fortalte, at hun sagtens kan finde en god måde at anvende de 15.000 kroner i caféen på.

Selv om restaurationen virker færdig og hyggelig, er der altid noget, som kan forbedres, men hun har dog endnu ikke lagt sig helt fast på, hvad pengene skal gå til.

Folketingsmedlem Carsten Kissmeyer (V) skulle lige have en selfie med årets prismodtager, Josephine Wenzel Bilkerdük. Foto: Tom Laursen