Fyret FCM-træner bebrejder mest sig selv - men: Transfervinduet blev en lærdom for alle

Albert Capellas har ikke fortrudt, at han tog udfordringen i FC Midtjylland, men han er ked af, at han ikke fik længere snor. Og træneren lader vide, at han ikke fik, hvad han ønskede i vinterens transfervindue

Udgivet:15. marts 2023, 13.00

Læsetid:5 minutter

Albert Capellas fik bare syv måneder som cheftræner for FC Midtjylland. Men trods skuffelsen over fyringen mødte den 55-årige spanier op til tirsdagens presseseance på MCH Arena og tog sig god tid til de fremmødte journalister med fattet mine. Foto: Chresten Bergh

Jørn Just Kristensen
Sportsredaktør| +45 96 26 37 27 | jjk@herningfolkeblad.dk
Jørn Just Kristensen
Sportsredaktør| +45 96 26 37 27 | jjk@herningfolkeblad.dk
Jeg har været sportsredaktør på Herning Folkeblad siden 2011. Det er mit job at lede og fordele arbejdet på sportsredaktionen, så vi får den bedst mulige dækning af egnens sportshold og sportsfolk på alle platforme. Du må altid gerne sende mig en mail med tips og input. Du bliver ikke den eneste :-)
Se flere artikler af Jørn Just Kristensen

FODBOLD Med bare 25 kampe - heraf 15 i superligaen - skriver Albert Capellas sig ind i FC Midtjyllands klubhistorie som den cheftræner, der fik færrest kampe i spidsen for holdet.

Spanieren er skuffet over, at det midtjyske ophold allerede er forbi. Men han mødte fattet op og gav hånd til alle fremmødte, da FC Midtjylland onsdag formiddag indbød til presse-seance om trænerfyringen.

- Jeg er ked af det. Endnu mere ked af det end i går. Men for mig er det vigtigt at slutte projektet på en god måde, ligesom jeg begyndte det på en god måde. Også selvom vi ikke fik de resultater, vi forventede, siger Albert Capellas.

Beskeden om fyringen fik han knapt et døgn tidligere, da direktør Claus Steinlein ringede ham op og bad om et møde. Træneren valgte selv, at det skulle være på kontoret i stedet for privat.

- Jeg vidste det også godt, da han ringede til mig. Jeg er 55 år og kender godt gamet. Så jeg sagde: »Jeg kommer til klubben. Det er slet ikke noget problem.« Det var fint, som det foregik, siger spanieren.

Han forlader klubben med det næstdårligste pointsnit i superligaen af alle permanente FCM-trænere gennem tiden. Kun 1,40 point per kamp blev det til i den hjemlige liga - trods succes i Europa League, hvor han og FCM spillede sig videre fra gruppespillet.

- Først og fremmest er jeg skuffet over mig selv, for jeg er ikke en person, der kan lide at finde undskyldninger. Så det første, jeg gør, er at kigge på mig selv og spørge, hvad kunne jeg have gjort bedre.

- Jeg håbede, at jeg ville få chancen for at blive længere, for jeg mener, at jeg har den viden og mentalitet, der skal til. Jeg er en stærk person og er stadig fuld af energi. Derfor er jeg skuffet over, at jeg ikke kunne blive længere, siger Albert Capellas.

Spanieren vægter sine ord med omhu foran de seks fremmødte journalister og gør en dyd ud af ikke at pege fingre. Det gælder også, da spørgsmålene falder på transfervinduet, og om han fik de spillere, han skulle bruge.

Ønskede sig en målsluger

Han medgiver dog efter flere spørgsmål i den retning, at det store mål for vinterens vindue aldrig kom.

- Som jeg siger, blev det en »lærdoms-lektion« for klubben, for når du prøver på at lande store spillere og investere store summer, så spiller du også op på et nyt niveau i forhandlingerne. Det har været en »lærdoms-lektion« for os alle - også mig selv. For selvfølgelig var et af mine krav en nummer 9 (spidsangriber, red.). Jeg ønskede en meget god 9’er. Det var også meget tæt på at ske, men det var ikke muligt, fortæller Albert Capellas.

Der var længe medieforlydender om den græske målsluger Giorgos Giakoumakis fra Celtic og til sidst om Dawid Kownacki fra Fortuna Düsseldorf. Ingen af dem kom, og få timer før transferdeadline valgte FCM i stedet at leje kosovo-svenskeren Astrit Selmani, der var havnet i en uheldig situation på bænken hos Hapoel Beer Sheva i Israel.

Men selv om den ønskede målmager ikke kom, medgiver Capellas dog gerne, at resultaterne også skuffede ham selv. Det var kort sagt ikke godt nok.

Albert Capellas får en krammer af bestyrelsesmedlem Poul Sand inden dagens presseseance på MCH Arena.

To dybe mentale stød ramte

Forklaringen er ifølge ham kompleks, men en væsentlig del findes i det mentale spil.

- Fodbold er et mentalt spil. Og jeg mener, at vi havde i hvert fald to tidspunkter, hvor vi blev mentalt udfordret. Den første var, efter at vi gik videre fra Europa League-gruppespillet før vinterpausen. Alle faldt (Capellas laver en bevægelse og lyd, som noget der falder hurtigt gennem luften, red.) i niveau i de sidste kampe før vinterpausen, og jeg kunne ikke dreje det.

- Og den anden var nu her, da vi tabte 0-4 til Sporting Lissabon (23. februar, red.). Det ser ud til, at alle tabte selvtillid. Det var en kamp, hvor vi fik rødt kort, og de sidste to mål var hårde at tage imod, for det fortjente holdet ikke. Det var en 0-2-kamp. Men det var også derfor, jeg var så skuffet efter den kamp, fordi jeg vidste, at det kunne dræbe noget. Det er den tynde linje i fodbold. Hvis du har momentum, og du fejler, kan det ændre dynamikken på et hold.

- Jeg er skuffet over, at jeg ikke formåede at hjælpe spillerne bedre dér, så vi kunne slå tilbage som hold, siger Albert Capellas.

Et løft til flere facetter

Spanieren mener dog også, at han fik sat positive spor i klubben i løbet af sit korte ophold.

- Jeg ændrede flere ting i omklædningsrummet, i vores forberedelse og i måden, vi træner. Jeg kan ikke sige, om det er til et nyt niveau - det må andre bedømme. Men jeg tror, at nogle af de ting vil blive i klubben. Jeg var også meget glad for samarbejdet med folkene på akademiet. Jeg talte meget med Kenneth Andersen (U19-træner, red.) om, hvilke ting de skal bruge for at gøre skridtet fra ungdom til senior lettere, siger den nu forhenværende FCM-træner.

Hans kontrakt med klubben løber frem til 30. juni 2025. Men han har i sinde at komme videre med sin karriere, når han har sundet sig.

- Jeg er en optimistisk person. Jeg elsker fodbold. Jeg tror på, at alting sker af en årsag. Jeg håber, at gode ting venter på mig. Jeg har lært en masse ting her. Både gode ting og dårlige ting. Jeg fortryder ingenting, siger træneren og understreger, at han er glad for den måde, fansene og sponsorerne har behandlet ham i hans korte tid i klubben.

Læs også
<span>Selvkritisk sportschef efter trænerfyring:</span> Jeg har et kæmpe ansvar <span>Selvkritisk sportschef efter trænerfyring:</span> Jeg har et kæmpe ansvar
Læs også:
Selvkritisk sportschef efter trænerfyring: Jeg har et kæmpe ansvar
Læs også
<span>Folkebladet erfarer:</span> Guldtræner er i spil til FCM-job <span>Folkebladet erfarer:</span> Guldtræner er i spil til FCM-job
Læs også:
Folkebladet erfarer: Guldtræner er i spil til FCM-job
Læs også på sportherning.dk
<span>Kommentar:</span> Pilen peger også på jer selv, FCM <span>Kommentar:</span> Pilen peger også på jer selv, FCM
Læs også på sportherning.dk:
Kommentar: Pilen peger også på jer selv, FCM
Læs også
<span>Fodboldekspert om trænerfyring:</span> - Utålmodige FCM viser rettidig omhu <span>Fodboldekspert om trænerfyring:</span> - Utålmodige FCM viser rettidig omhu
Læs også:
Fodboldekspert om trænerfyring: - Utålmodige FCM viser rettidig omhu

Indlæser debat