Sommerudstilling på Den gamle Købmandsgaard i Uhre

Sommerens udstilling er på plads i Den gamle Købmandsgaard, og fra 1. juli er der atter dagligt åbent

25. juni 2020, 11.02

Et lille udsnit af de mange kvindeting, der vises frem i sommerens udstilling. Foto: Privatfoto

UHRE Titlen på sommerens udstilling i Den gamle Købmandsgaard i Uhre - »Damernes Magasin« - leder nok tankerne hen på Mads Skjerns berømte butik i »Matador«, men her antyder titlen ifølge en pressemeddelelse, at tingene er hentet frem fra diverse magasiner, og at det er ting til damer.

Udstillingen viser flere slags undertøj - både det hjemmestrikkede og det fine købte. Der er en elastisk hofteholder til at holde på formerne og en undertrøje med forstærkede bånd fra skulderen og til underkanten, hvor båndene slutter med strømpeholdere. Når strømperne blev holdt oppe med disse strømpeholdere, blev der »et stykke med bart«, og derfor var det godt med underbukser med lidt lange ben. Løse strømpeholdere er der også og strømper i mærker som Simone, Helena og Souvenir - alt sammen fra før strømpebuksernes tid.

Fødderne kunne skrubbes med en gang pimpsten og få en gang fodpudder, inden de kom i de hvide sommersandaler, der måske havde fået den hvide farve fra tuben med hvidtecreme.

Hænderne er der også tænkt på med neglelak og den hvide blyant til at ordne negle med. På med de fine hvide handsker - måske var de hæklede, og så var man klar til søndagsturen på cykel.

Lavement til maven

Creme til hudpleje, pudder og læbestift er der ligeledes - sammen med et stort udvalg af parfumer: Chanel No 5, Nothing, 4711 og mange flere, men inden man kom så langt, var der brug for servantestellene og de mange sæber.

Var der vrøvl med maven, kunne man få hjælp af et apparat til lavement, hvis ikke den amerikanske olie og toiletglycerin kunne hjælpe. Fordums hygiejnebind med »holdere« er der også.

Kneb det med solen, kunne man få hjælp af en højfjeldssol - datidens solarium, ligesom et lydbølge/massageapparat er udstillet.

Håret er der også tænkt på, idet butikken for ikke så længe siden fik foræret en tørrehjelm med mange curlere og hårclips. Skulle frisuren fikses i en fart, var der hjælp at hente i Lockvox, og om natten kunne frisuren gøres klar med papillotter af gummi eller træ, og der er hårklemmer, hårspænder, friserslag, krøllejern og en håndhårtørrer.

Toiletsættet i sølv med kam, børste og fad til smykker er også kommet frem i nypudset udgave.

Matchende natpotte

En vigtig ting var natpotten, så den er også med både i en almindelig udgave og en finere udgave, hvor den passer til servantekanden, sæbeskålen og tandkruset af fint engelsk porcelæn.

Alt i alt er der mange ting - nok mest småting - at kigge på, og det er nok mest for damer, men så må mændene se på Jens Lyns ting i kørestalden og de ældre ting til landbruget.

Sommerudstillingen plejer at byde på flere ting, og i år er der mulighed for at se og eventuelt købe håndarbejde som hjemmestrikkede strømper, karklude, syede grydelapper og hæklede hagesmækker. Desuden udstilles der fåre-malerier lavet af en lokal kunstner, og også disse malerier er til salg.

Den gamle Købmandsgaard er åben hver eftermiddag i juli og i første halvdel af august.