Vi søger mod opsparing i utrygge tider

Udgivet:06. maj 2022, 13.35

Læsetid:1 minut

Anne-Louise Lindkvist. Foto: PR-foto

Af Anne-Louise Lindkvist markeds- og kunderådgivningschef i Sampension

VELPOLSTRET Efter at vores muligheder for at bruge penge har været begrænset de sidste to år på grund af coronakrisen, var der udsigt til, at vi ville vende tilbage til et mere normalt forbrugsmønster efter restriktionernes udløb med udgangen af januar. Men denne tilbagevenden lader vente på sig.

For de coronarelaterede begrænsninger er blevet afløst af en betydelig økonomisk usikkerhed blandt danskerne over konsekvenserne af Ukraine-konflikten og de stigende priser. Og det afspejles i vores privatøkonomiske vaner, der nu peger mere i retning af øget opsparing frem for forbrug.

Ifølge nye tal fra Nationalbanken steg danskernes opsparing i banken med cirka ni milliarder kroner i februar trods genåbningen af samfundet. Samtidig viser tal fra Danmarks Statistik (DST), at forbrugertilliden er styrtdykket i marts til det laveste niveau siden 2008, og at danskerne i stærkt stigende grad anser det for fornuftigt at spare op i øjeblikket.

Historisk set har danskerne haft tendens til at holde lidt på pengene og sparer sammen, når vi oplever økonomisk utryghed, hvilket vi for eksempel så i forbindelse med finanskrisen. Derfor er de tegn på øget opsparing, som vi er vidne til i øjeblikket, også et meget naturligt reaktionsmønster.

I forvejen er danskerne generelt velpolstrede. Således viser nye tal fra DST, at danskernes nettoformue - som blandt andet dækker over formuen i aktier, pension og bolig - i gennemsnit var på cirka 2,1 millioner kroner pr. dansker i 2021, hvilket er en stigning på cirka 328.000 kroner i forhold til 2020. Og i nu 17 måneder i træk har vi samlet set haft mere end en billion kroner stående i banken. Med andre ord har mange danskere noget opsparing at stå imod med i økonomisk udfordrende tider som disse - og plads til øget forbrug, når den økonomiske tryghed igen indfinder sig.

Indlæser debat