Nemt at love, svært at holde

9. september 2019, 13.40

AFTALE Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om regionernes økonomi for næste år. Aftalen tilfører 1,5 milliarder kroner ekstra til sundhed om året - det er umiddelbart positivt. Problemet er, at aftalen slet ikke nævner en række helt centrale valgløfter fra Socialdemokratiet. Faktisk mangler der stadig 500 millioner kroner, hvis Mette Frederiksen skal leve op til de konkrete og populære løfter, hun gav i valgkampen.

For det første lovede S meget bastant at løfte sundhedsvæsenet med 2 milliarder kroner i 2020. Det sker så ikke. I stedet mangler der en halv milliard kroner, der svarer til lønnen for 1000 sygeplejersker.

For det andet lovede S helt konkret, at Aarhus Universitetshospital skulle tilføres 600 millioner kroner for at løse problemet med en flytteregning. I stedet har de østjyske og personalet fået en lang næse.

For det tredje lovede S lynhurtig ansættelse af 1000 sygeplejersker som et stort slagnummer. Og det på trods af, at vi andre og en række sundhedseksperter kunne godtgøre, at disse mange sygeplejersker ikke findes. Nu syltes sagen med en såkaldt »task force«, der bedst kan betegnes som en syltekrukke.

Mon ikke mange patienter og ansatte i sundhedsvæsenet er en smule skuffede i disse dage.

Men tilbage til det positive. Når det overhovedet kunne lade sig gøre at tilføre sundhedsvæsenet 1,5 milliarder kroner om året, så skyldes det, at S-regeringen har overtaget en kernesund dansk økonomi. Danmarks nettogæld er i de sidste fire år blevet forvandlet til en nettoformue. Det betyder, at udlandet nu skylder Danmark penge.

Desuden vil de offentlige finanser have plus på bundlinjen i de kommende år, så det økonomiske råderum øges med fem milliarder kroner frem mod 2025. Disse rare penge bliver der givetvis hårdt brug for, hvis de mange gyldne løfter fra regeringen og den højrøde støttepartier skal indfries.

Jeg forudser, at der for andre politikområder kan komme fæle skuffelser - ligesom med sundheden. Det er nemlig nemt at love - det er sværere at finansiere og indfri de gyldne løfter.