Regler er til for at blive overtrådt

Mændene på Møltrup Optagelseshjem bor i et fællesskab baseret på positiv kultur og personligt ansvar

28. april 2019, 10.01

Hvis man kun er sig selv nærmest, kan man ikke vokse som menneske, mener forstanderen på Møltrup Optagelses­hjem, Ebbe Larsen. Foto: Tom Laursen

TIMRING På Møltrup Optagelseshjem er 120 hjemløse mænd i stand til at bo, arbejde og leve sammen, selvom stort set alle medbringer en bagage bestående af dårlig opvækst og misbrugsproblemer, der har bragt dem på kant med andre mennesker og samfundet.

Det lyder som en opgave, der kunne kræve et omfattende regelsæt for mændenes adfærd samt et detaljeret skema over deres hverdag.

Men det er faktisk ikke tilfældet, tværtimod: Bortset fra det totale forbud mod alkohol og stoffer - og forventningen om, at mændene deltager i det daglige arbejde efter evne - så kan hver enkelt beboer stort set gøre, som han har lyst til.

- Jeg tror ikke på regelstyring. Hvis en lov eller en regel kun eksisterer på baggrund af en autoritet, så har den kun én funktion, og det er at blive overtrådt, for hvis den ikke blev det, var der ikke nogen grund til at have den, lyder det fra optagelseshjemmets forstander, Ebbe Larsen.

Den lange, tunge gang...