Coronavirus: Hospitaler i Region Midtjylland tester fra lørdag 1000 personer dagligt

Region Midtjylland tester fra i dag 1.000 personer dagligt for coronavirus - og har fokus på at komme endnu højere op

28. marts 2020, 18.08

Region Midtjylland har fra lørdag øget sine test for COVID-19 til 1000 om dagen. Det foregår i første omgang primært på Aarhus Universitetshospital, mens regionshospitalerne - herunder Herning - får deres kapacitet på plads hen over weekenden. Foto: Tonny Foghmar

MIDTJYLLAND Region Midtjylland har nu kapacitet til at teste 1.000 personer for COVID-19 hver dag.

Det skriver regionen lørdag i en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at test bliver tilgængelig for både flere patienter og sundhedspersonale i både region, kommuner, praksissektor.

Det gælder også for særligt udsatte på socialområdet efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Følger ny teststrategi

Dermed åbnes der for, at kritisk personale på blandt andet hospitaler i ældrepleje og i almen praksis med mistanke om smitte kan testes, ligesom der åbnes for test af langt flere patienter.

Regionen følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forhold til prioritering.

- I løbet af de seneste døgn og timer har vi speedet kapaciteten op, så vi nu følger den nye teststrategi fra Sundhedsstyrelsen med 1.000 tests om dagen i Midtjylland. Det betyder både, at vi skaber mere tryghed for det sundhedspersonale, der står i forreste linje i kampen mod coronavirus, og at kampen overordnet bliver mere effektiv, siger formand for regionsrådet Anders Kühnau (S).

Han understreger i pressemeddelelsen, at der fortsat er stort fokus på at få kapaciteten endnu højere op.

Patienter før personale

Der vil stadig være behov for prioritering af test.

Her følges Sundhedsstyrelsens retningslinjer, hvor patienter går forud for personale. Det er dog vurderingen, at der højst vil være ventetid på en ekstra dag for sundhedspersonale.

- Vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, også i forhold til den prioritering, der desværre er nødvendig. Men vi tester så mange som muligt samtidigt med, at vi hele tiden arbejder for at øge kapaciteten, siger Anders Kühnau.

Hospitaler støtter hinanden

Den nye tilgang til test for COVID-19 trådte i kraft lørdag.

I løbet af weekenden vil det primært være Aarhus Universitetshospital, der foretager tests. Dermed dækker hospitalet ind for regionshospitalerne, der alle får den nødvendige testkapacitet på plads i løbet af weekenden.

Test af sundhedspersonale vil foregå ved, at medarbejder og leder udfylder Sundhedsstyrelsens blanket og sender den til nærliggende akuthospital. Hospitalet sørger for at give besked om, hvornår og hvordan testen kan blive foretaget. Medarbejderen vil få besked om testresultatet via sundhed.dk

Test af patienter sker fortsat efter henvisning fra egen læge. Dog i højere grad end hidtil.

Præhospitalet i Region Midtjylland udvider i den forbindelse COVID-19 bilordningen, så der kan køres ud med test til flere sårbare borgere for eksempel på plejehjem og bosteder, skriver Region Midtjylland i pressemeddelelsen.