Musikalsk salut for et nyt årti

Musikskolen indbyder til to gange nytårskoncert i RemisenBrande

8. januar 2020, 11.21

Asger Dahlstrøm Damm spiller saxofon, men ville egentlig også gerne lære at spille klaver. Foto: Tom Laursen

IKAST-BRANDE Traditioner er til for at bevares. Især de gode af slagsen.

Og blandt disse er musikskolens årlige markering af, at vi har taget hul på et nyt år, og i år er der endda tale om et dugfrisk årti.

Ikast-Brande Musikskoles nytårskoncerter finder sted fredag 17. januar og lørdag 18. januar midt på eftermiddagen - som sædvanlig i RemisenBrande.

Det er da også her, Herning Folkeblad dukker op, da musikalske talenter fra musikskolen holder generalprøve sammen med deres lærere og mere erfarne musikere, der er strømmet til fra det meste af Midtjylland.

Omkring 100 musikere er på scenen, så der er rigeligt at holde styr på.

Håndværker-drømme

Det er musikskolens lærere, der på skift griber dirigentstokken.

En af dem er Tommy Slot.

- Vi har gennem de seneste år stået lidt svagt med messingblæsere, men det er der i år rådet bod på, idet medlemmer af Herning Koncertorkester har hjulpet os med nogle trompetister, oplyser han.

13-årige Asger Dahlstrøm Damm er en af de unge musikere, der har været med ved nytårskoncerten flere gange.

Han har spillet saxofon i godt tre år.

- Jeg begyndte at spille i musikskolen, efter at vores musiklærer havde præsenteret nogle i klassen for instrumentet. Min mor spiller selv, så hun syntes også, at det var en god idé, at jeg gik til undervisning, siger Asger, der går i 7. klasse på Uhre Friskole.

Siden har musikken fyldt meget i hans liv.

- Hver tirsdag aften mødes jeg med Herning Koncertorkester, og hver torsdag modtager jeg så undervisning her på Uhre Friskole, fortæller den 13-årige saxofonist.

Asger Dahlstrøm Damm er faktisk så glad for musikken, at han tumler med planer om også at lære at spille klaver.

- Alligevel regner jeg ikke med, at jeg skal leve af min musik. Faktisk går mine fremtidsdrømme i retning af at blive håndværker, afslører den unge musiker fra Uhre.

Han holder mest af at spille jazz og kunne på længere sigt godt tænke sig sin egen saxofon. Den, han hidtil har spillet på, har han lejet af musikskolen.

En god saxofon koster en snes tusinde kroner.

Travl lørdag

Mens Asger sidder i blæser-sektionen, holder 13-årige Anne Katrine Stær fra Bording til blandt strygerne.

Hun begyndte at spille violin for fem år siden og er efterhånden ganske ferm på instrumentet.

- Jeg valgte violinen, fordi det var min morfars instrument. Jeg kan stadig huske, at han altid fandt violinen frem, når vi besøgte ham, og det gjorde mig så glad, fortæller Anne Katrine.

- Jeg synes, at det er dejligt at spille. Det kan være lidt svært i starten, for sætter man bare fingeren en millimeter forkert, ja, så lyder det forfærdeligt, siger violinpigen fra Bording.

Hun havde i det hele taget en meget travl lørdag.

Først var der jo generalprøven på nytårskoncerten, og herefter skulle hun og en håndfuld andre strygere haste til Jyske Bank Boxen i Herning, hvor Danmarks Radio i forbindelse med det store gallashow Sport 2019 havde akut brug for violinister, der kunne være med til at understøtte et af aftenens musikalske indslag, nemlig sangerinden Clara.

Ingen af de to unge musikanter føler, at de er blevet drillet med deres musikalske interesse.

- Og hvis der er nogen, der synes det - så er jeg ligeglad, fastslår Anne Katrine Stær.

Først generalprøve og så violinist med DR’s Gallashow. Anne Katrine Stær havde en særdeles travl lørdag. Foto: Tom Laursen
Musikskolens nytårskoncert er en herlig blanding af unge og rutinerede musikalske kræfter. Foto: Tom Laursen