Blev offer for en fyringsrunde: Anne Kejser sprang ud som selvstændig

Opvokset i Lind begyndte Anne Kejser en karriere med tv-satire som udviklede sig til værtsroller på tv- og siden radioprogrammer. I fjor blev hun offer for en fyringsrunde på Danmarks Radio – nu laver hun podcasts

11. juni 2020, 17.01

Foto: Mingo Photo

LIND Anne Kejser er oprindeligt fra Lind. De sidste par årtier har hun været et kendt ansigt og en kendt stemme i Danmark.

Hun slog igennem som skuespiller i TV2-programmet »Slemme slemme piger«, inden hun blev vært for en mængde reality-programmer som »Big Brother« og deltager i programmer som »Vild med dans« og »Fangerne på fortet«.

Siden blev hun radiovært på »Anne og de herreløse hunde« på ANR - lokalradio i Aalborg - og P1-programmet »Kejser«, hvor hun satte fokus på det moderne liv.

Med alt hvad det indebærer af karriere og arbejdsliv, venskaber, børneopdragelse, kæresteforhold og skilsmisse, tiden vi bruger på at dyrke os selv og vores krop.

Efter 300 liveprogrammer på P1 blev hun i 2018 offer for endnu en fyringsrunde

i Danmarks Radio.

Og hvad gør man så?

Kejserlyd

Anne Kejser startede sit eget firma, Kejserlyd, der laver podcasts.

- Nu er jeg selvstændig som producer af podcasts for virksomheder. Der har jeg en fast kunde i Jyske Bank, som jeg producerer for hver 14. dag. Ligesom jeg har Arla og Region Nordjylland, og jeg underviser i podcasts i Arbejdernes Landsbank. Jeg har en del faste kunder. Podcasts er virkelig det, der hitter lige nu. Jeg har mit eget professionelle studie, jeg kan tage med rundt. Jeg kan også producere hjemmefra, fortæller Anne Kejser, der havde forberedt sig grundigt.

- Jeg vidste, at jeg havde en god idé, og jeg havde en god forretningsmodel. Jeg havde været på en frygtelig masse kurser. Jeg kastede mig ikke bare ud i det. Jeg vidste, hvad jeg skulle gøre. Da jeg oprettede mit cvr-nummer, havde jeg en hjemmeside klar, og Jyske Bank ringede dagen efter, og så har jeg haft rigtig travlt siden.

- Jeg har tænkt, at nu skulle jeg have en ansat, men så kom der coronavirus, og så er det udskudt lidt. Men kommer det op at køre igen som før, så skal jeg have en tilknyttet.

Foto: Mingo Photo

Udnytter sit navn

Anne Kejser afviser, at hendes nye selvstændighed skulle have noget med Hernings angiveligt særlige dna.

- Det har ikke noget med den meget omtalte Herningånd at gøre; hvad det så end er. Det har noget med den meget omtalte fyring på DR at gøre. Det var mere af nød end af lyst i starten, men forskellige erhvervscoaches fortalte mig, at det gav god mening at starte for mig selv, siger hun.

Podcasts er meget hot i disse år

- Der er mange grunde til, at det hitter. Podcasts ligner jo Netflix og HBO på tv-siden, fordi du kan høre det, når du har lyst, og du kan tage det med. Du kan vælge et program, du kan høre, når du tager på arbejde, støvsuger eller hvad du nu laver, siger Anne Kejser.

- Det er nemt at producere. Mange laver podcasts uden helt at vide, hvad de laver, men jeg ville jo heller ikke bygge et hus, bare fordi jeg fandt et par mursten. Mange vil gerne have lavet en podcast, men de vil have det professionelt, så derfor kontakter de mig.

- Jeg kunne udnytte mit navn, fordi nogen ved, at jeg har lavet noget på P1 og så videre. Jeg vidste,

at jeg havde en god idé med at producere for virksomheder, og så tog jeg mod til mig og byggede det op derfra.

Foto: Mingo Photo

Stærke personligheder

En podcast kræver ikke så meget rent ressourcemæssigt - udstyret kan være i en taske.

- Årh, jeg har en yndlingspodcast: »My Favourite Murder«. Den har det, en god podcast skal have, og det samme kan man sige om »Mads og Monopolet«. Det, de har, er stærke værter og stærke deltagere. Det er ikke kedelige og intetsigende mennesker, der er med. Det er stærke personligheder, forklarer Anne Kejser.

- Indholdet er også interessant. I »Mads og Monopolet« er det noget, alle kan forholde sig til, uanset om det er store eller små dilemmaer. Knækker man den kode til en podcast, så er man godt på vej mod noget, der kan blive en succes.

- Opbygningen skal selvfølgelig også være god. Det er ikke altafgørende, at man har begge dele for at være en succes. Der er jo mange, der lytter til Radioavisen eller P1 og er glade for det, selv om værterne ikke er meget fremme i bussen. Det er indholdet, der bærer det, siger hun.

Konspirationsteorier

Anne Kejser laver ikke kun podcasts for virksomheder - hun laver også nogle for sin egen fornøjelses skyld.

- Jeg har min egen podcast, som jeg bruger til at afreagere. »Hvad nu hvis det passer?«, hedder den, og den er jeg ret glad for. Det er ikke én, jeg tjener penge på eller noget. Jeg laver den sammen med min tidligere kollega fra DR, Carsten Reinholdt, fortæller hun.

- Vi kører ikke efter nogen regler, som når man laver det for kunder. Vi gør det bare. Det handler om konspirationsteorier, og så snakker vi bare om det uden at forberede os eller faktatjekke. Det siger vi også, og så kan man lytte, hvis man har lyst - ellers kan man lade være.

Podcast om blod

Podcast-producenten har hjerteblod på vej.

- Lige nu laver jeg en podcastserie om bloddonorer i Danmark. Det er en idé, jeg selv fik, da jeg lå på tapperiet som plasmadonor. Det er en serie om alle, dem der er overlevet på grund af de donorpræparater. Jeg mødte tilfældigvis formanden for Bloddonorer i Danmark, Bente Graversen, og hun var helt med på idéen, for de vil gerne have flere donorer. Jeg har fire cases, hvor jeg får deres fortællinger om, hvordan de er overlevet på grund af blodpræparater, siger Anne Kejser.

- Det er blevet til fire programmer, der går lige i hjertet. Den serie er jeg ret stolt af. De udkom i løbet af foråret. Bloddonordagen finder sted i juni, og der skal de være ude. To af fire er færdige, så jeg går bare og venter på at interviewe de næste to.

Foto: Mingo Photo