Mindeord: En optimist med et lyst sind

Udgivet:03. maj 2023, 09.32

Læsetid:3 minutter

Peder Hammelsvang var i flere år deltager ved aktiviteter for ældre i Videbæk, hvor han boede sammen med hustruen Anna. Foto: Ole Skydt

5 måneder siden

MINDEORD Vi har fra Ove Frederiksen, Videbæk, modtaget følgende mindeord om afdøde Peder Hammelsvang, der oprindelig stammer fra Rimmerhus, men har boet i Videbæk i flere år:

Det er jo nok ingen hemmelighed, at Peder Hammelsvang og jeg var fætre og nærmest vokset op sammen i Rimmerhus.

Fra vi var gamle nok til at knappe egne bukser, huserede vi næsten dagligt på mark og i lade og især i »æ’ Vester Plantage«; der havde vi en hule, hvorfra vi med bue og pil drog ud og gjorde verden usikker.

Vi fulgtes i skole, og vi sled grusvejen til Vorgod på gåben, når vi skulle ned til »Jesper Barber« og klippes. Og senere, når vi gik til præst, var det jo samme befordring, for cykeldæk var næsten umulige at opdrive de første år efter krigsafslutningen.

Vi var på efterskole sammen, men derfra skiltes vores veje, og først mange år senere - bortset fra et landbrugsskoleophold - blev vi naboer igen på hver sit fødehjem. Som skik og brug dengang havde Peder flere pladser i omegnen, før militæret kaldte. Han aftjente sin værnepligt i Viborg, 16 måneder under Den Kolde Krig, som heldigvis ikke blev alvor.

Efter hjemsendelsen rejste han sammen med en soldaterkammerat til England, hvor de et halvt år arbejdede på et gartneri, der producerede grønt til London. Peder havde senere plads på en større gård på Sjælland.

Derefter et par år på en forsøgsstation ved Skanderborg. Der mødte han »Pigen fra Fyn«, som blev hans uvurdelige støtte livet ud.

Sammen blev de enige om at returnere til Rimmerhus - Anna til et job i Sparekassen i Herning, Peder som hjælper hjemme på gården.

De byggede hus i Rimmerhus, blev gift, og kort efter skiftede de med forældrene, så Peder og Anna rykkede ind som fjerde generation på gården.

Peder havde kort forinden købt en naboejendom, så nu var der 100 tønder land at boltre sig på. Så fulgte mange travle år med landmandsliv på godt og ondt. På et tidspunkt blev køerne sat ud, og der blev bygget ny svinestald med automatik, som sparede kræfter og tid.

Familien var blevet forøget med tre børn, og Anna blev medhjælpende hustru med ansvar for regnskab og it.

Peder var grundlæggende optimist med et lyst sind. Han kunne snakke med alle, og derfor var der flere gange bud efter ham til forskellige bestyrelsesposter.

For godt 20 år siden overlod de gården til ældste søn og byggede hus på Gyvelvænget i Videbæk. Her nød de pensionisttilværelsen, og Peder var fast mand på kroketbanen i Vorgod i mange år. Nu var der også tid til at rejse, og de havde en uforglemmelig tur til Egypten med Pyramiderne og flodkrydstogt på Nilen.

Senere tog de en tur til Florida, hvor de mødtes med deres datter, Birthe, der havde feriejob i Disneyland.

For knap to år siden havde Peder den store sorg at miste Anna. Det gav ham et knæk, som han aldrig rigtig forvandt. Livsmodet svandt, men han kæmpede for at bevare hus og have, men måtte opgive og kom på Vorgod Ældrecenter.

Han sov stille ind torsdag 13. april, 89 år gammel.

Peder efterlader sønnerne Henrik i Rimmerhus og Jesper i Gullestrup, datteren Birthe på Fyn samt ni børnebørn.

Æret være Peders minde.