Lokale busruter på ny i fare: Regionen triller sin spareplan frem igen

Kommunerne vender sig mod regionens plan om at spare 40 millioner kroner på den kollektive trafik

21. marts 2018, 15.55

Foto: Tom Laursen

REGIONEN De voldsomme besparelser på den kollektive trafik, som op til regionsrådsvalget blev trillet midlertidigt i garage, truer nu med at udløse nye sammenstød mellem region og kommuner.

Sparekravet på små 36 millioner kroner er i mellemtiden steget til cirka 40 millioner kroner på 2019-budgettet - og de penge skal findes så hurtigt som muligt, vedtog regionsrådet tirsdag. SF og Enhedslisten stemte dog imod.

Administrationen skal nu udarbejde en mere præcis spareplan, som regionsrådet skal godkende 27. juni.

I spil er ikke mindst busruter, som ikke krydser kommunegrænser, og som regionen derfor gerne ser de enkelte kommuner betale for selv. På Herning-egnen drejede det sig i det oprindelige spareudspil om busruterne 11, 12, 19, 77 og 130 til byer som Fasterholt, Skarrild, Karstoft, Arnborg, Ilskov og Simmelkær.

De kommende måneder ønsker regionen tæt dialog med kommunerne - både om de busruter, der bliver berørt, og om den overordnede sammensætning af den kollektive trafik.

- Alle kommuner har tidligere været hørt, og vi fortsætter nu dialogen for at finde de bedst mulige løsninger. Men det ændrer ikke ved, at der skal findes tilpasninger i det regionale rutenet hurtigst muligt dog senest med fuld virkning fra budgetåret 2021, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

Større del til kollektiv trafik...