Fakta er en mangelvare i ulvedebatten

10. juni 2020, 13.58

Foto: Adobe Stock Photo

PLADS Åbent brev til Miljøminister Lea Wermelin: Jeg har nu set det samråd Pia Kjærsgaard havde indkaldt dig til i forbindelse med ulve i Danmark. Jeg skriver til dig, idet der er flere ting, der bliver sagt i samrådet, som ganske enkelt ikke er rigtigt.

Det bliver blandt andet sagt et utal af gange af både dig og de øvrige deltagere i samrådet, at »Danmark er for lille til ulve«.

Vi har for nuværende 12 ulve i landet, det må være bevis nok for, der er plads, ellers var de her ikke. Forskerne på Naturhistorisk Museum og DCE, som MST og NST bruger til at rådgive omkring ulvene, siger, der rent biologisk er plads til cirka 100 ulve i Danmark. Det er kun et spørgsmål, om der er politisk vilje til at have dem.

Det er problematisk, at politikere fremstiller deres egen holdning til ulve i Danmark som faktuel viden.

Et andet emne, der blev diskuteret i flere omgange, er folks frygt for ulven. Vi er enige om, frygten skal tages alvorligt, men det ikke ulvens skyld, at folk er bange for den.

Det skyldes i høj grad, at politikere i skøn forening med medierne er med til at holde frygten i live.

Hvis politikere og medier forholdt sig til fakta og informerede i overensstemmelse hermed og talte problemet ned i stedet for at puste til ilden, var der måske en mulighed for at minimere problemet og ikke skabe unødig frygt.

En sidste ting, jeg vil fokusere på, er debatten om husdyr.

Som du selv siger i udsendelsen, har der til dato ikke været angreb på husdyr, der gik bag et velfungerende ulvesikret hegn i Danmark.

Jørgen Blazejewicz fra Storålam, som Pia Kjærsgaard besøgte på sin tur til fåreavlerne i Jylland, har mistet mere end 200 får til ulven. Det er der desværre en god grund til. Mange af de får, og de shetlandsponyer han har mistet til ulven, gik på et areal, hvor der på en strækning af 150-200 meter bogstavelig talt intet hegn er. Det eneste, der adskilte ulvene fra fårene, var Råsted Lilleå.

Ulvene, som er gode svømmere, jager krondyr på den modsatte side af åen. Ulve er opportunister, de tager, hvad der byder sig. Man kan derfor ikke klandre ulvene for at tage et nemt bytte, som er helt ubeskyttet.

Der mangler i høj grad fokus på de mange hegn, der er i en elendig forfatning samt det faktum at en del husdyr der er taget af ulven, gik på et areal, der stod helt åbent.

Fakta er en mangelvare i ulvedebatten.

Det er ikke rimeligt i forhold til ulven og problematisk i forhold til demokratiet, når politikere søger information selektivt i forhold til egne interesser og undlader at forholde sig til fakta.