Hviderusland fratages VM i ishockey: Herning er en af bejlerne

Uroplagede Hviderusland får ikke lov til at afvikle VM i 2021. Det er uvist, om Letland nu bliver vært alene. Også Herning har budt sig til

18. januar 2021, 17.19

Sådan så det ud, da Peter Regin og resten af det danske ishockeylandshold spillede VM i Jyske Bank Boxen i 2018. Nu kan VM måske være på vej til Herning igen. Foto: Flemming Hansen

ISHOCKEY Hviderusland fratages værtskabet for VM i ishockey i år, oplyser det internationale ishockeyforbund IIHF.

Det sker af sikkerhedsmæssige årsager, lyder det i en pressemeddelelse på forbundets hjemmeside.

Beslutningen er truffet af ishockeyforbundets øverste råd, IIHF Council.

- Det er en meget beklagelig situation, siger IIHF’s præsident, René Fasel, til forbundets hjemmeside.

- Mens vi ikke føler, at VM skal bruges som politisk reklamesøjle af nogen side, anerkender vi samtidig, at værtskabet af denne event i Minsk ikke ville være passende, når der er større issues på spil og sikkerheden for holdene, tilskuerne og officials at prioritere, siger René Fasel.

Gennem de seneste uger har der været lagt hårdt pres på IIHF for at flytte begivenheden væk blandt andet på grund uroligheder i landet.

Danmark har været med til at lægge pres på IIHF og har budt sig til som alternativ vært. Det bekræftede Herning-borgmester Lars Krarup i fredags overfor Herning Folkeblad.

Hviderusland skulle have afviklet turneringen sammen med Letland. Det er endnu ikke besluttet, om Letland nu skal være enevært, eller om der kommer yderligere en værtsnation.

Foruden Danmark og Herning er også den slovakiske hovedstad, Bratislava, i spil som alternativt spillested.

Både Letland og hovedsponsoren sagde fra

Hviderusland har oplevet voldsomme demonstrationer rettet mod præsident Aleksandr Lukasjenko, efter at han i august blev genvalgt.

Oppositionen beskyldte præsidenten for at have svindlet med valget, og EU har siden indført sanktioner mod Lukasjenko.

Efterfølgende har en række andre lande også givet udtryk for, at de ikke ønsker at deltage i en VM-turnering i Hviderusland.

Værten Letland meldte desuden ud, at landet ikke ønsker, at Hviderusland skal være involveret i VM.

IIHF-præsident René Fasel var længe om at lytte til kritikerne. Han ønskede ikke at fjerne værtskabet fra Hviderusland, men til sidst kunne heller ikke han modstå presset.

Presset blev kun hårdere lørdag, da turneringens hovedsponsor, bilproducenten Skoda, meldte ud, at man ville trække sig som sponsor, hvis turneringen skulle spilles i Hviderusland.

- Vi har været en stolt partner til VM i ishockey i 28 år. Men vi respekterer og støtter også menneskerettighederne. Derfor vil Skoda trække sig som sponsor for VM i 2021, hvis Hviderusland bekræftes som medvært for begivenheden, lød det fra Skoda.

VM skal spilles fra 21. maj til 6. juni.

Puljen, der skulle have spillet i Minsk, består af Rusland, Sverige, Tjekkiet, Schweiz, Slovakiet, Danmark, Hviderusland og Storbritannien.

Puljen, der efter planen skal spille i Riga i Letland, består af Canada, Finland, USA, Tyskland, Letland, Norge, Italien og Kasakhstan.

/ritzau/ og Just

Læs også
Borgmesteren bekræfter: Herning har budt på VM i ishockey
+Abonnement
Læs også
Sponsorer truer med at trække sig fra VM i ishockey
Læs også
Dansk ishockeyformand: Endnu et aflyst VM vil være katastrofe