186 år gammelt vartegn i Vildbjerg på vej ud

186 år på Kirkepladsen i Vildbjerg gammelt træ ”ædes” tilsyneladende op indefra

13. juli 2021, 12.36

Af sikkerhedsmæssige årsager er pladsen omkring træet spærret af. Kommunen har netop besluttet, at det skal fældes hurtigst muligt. foto: Privatfoto

VILDBJERG Efter at have prydet Kirkepladsen i Vildbjerg siden 1835 og siden 2009 været en del af Vildbjergs julebelysning, er tiden ved at rinde ud for det gamle asketræ, der efterhånden må siges at være en del af Vildbjergs DNA. Årsagen er, at der lørdag morgen blev observeret et større hul i den ene af træets to nederste og største grene. Ved et nærmere eftersyn kunne bykoordinator Birthe Luckmann og butiksindehaver Henning Andersen, IH Mode, konstatere at grenen reelt var hul indeni. Samtidig kunne det konstateres, at den anden af de store grene ligeledes lød hul, når der blev banket på den. Derfor har Birthe Luckmann haft et møde med kommmunen, og det er blevet besluttet, at træet er blevet fældet i morgen.

Plantet af 10-årig dreng

På grund af risikoen for, at grenen skulle knække, har de to straks sørget for, at pladsen omkring træet er blevet spærret af, ligesom der er blevet sat et advarselsskilt på træet, så folk ikke kommer for tæt på det.

Det nu 186 år gamle træ blev i 1835 plantet af den 10-årige Ludvig, der var søn af den daværende degn (lærer) Damgaard ved Vildbjerg Skole, som den gang lå, hvor Meny ligger i dag. Han og hans to brødre fik hver lov til at plante et asketræ langs diget ind til kirken, men det var kun hans, der groede og med årene nærmest blev et vartegn for byen.

Heldigt tidspunkt

Opdagelsen af det nu tilsyneladende hule træ kommer på et for Vildbjerg Handelsforening heldigt tidspunkt, da man netop var ved at tage stilling til udskiftningen af julebelysningen i træet. Julebelysningen i træet blev i 2009 skænket til Handelsforeningen af ”De Aktive 60’ere” gennem en donation på 10.000 kroner, og det har gennem alle årene været en kilde til såvel glæde som ærgrelser, siger Knud Bunde, formand for »De aktive 60’ere.«

For desværre har de fatninger, hvor de mange lyskæder er samlet, aldrig kunnet tåle fugt, hvilket har betydet, at lige så snart, der var fugt i luften, kortsluttede de, og lyset gik ud. Og det er aldrig trods mange forsøg på at afhjælpe fejlen, lykkedes at finde den. Derfor skulle lyskæderne i år skiftes ud med nye strømbesparende LED lys.

Indlæser debat...