Håndsrækning til Gødstrup: Regionsrådet har indgået aftale om næste års budget

Med budgetforliget kompenserer regionsrådet Gødstrup-hospitalet for 55 millioner kroner

8. september 2021, 09.16

Et samlet regionsråd i Region Midtjylland indgik i går, tirsdag, en aftale om budgettet for 2022, hvor Gødstrup-hospitalet eksempelvis får en engangshjælp på 55 millioner kroner. Foto: Henrik Ole Jensen

MIDTJYLLAND Et samlet regionsråd i Region Midtjylland har i går, tirsdag, indgået en politisk aftale om næste års budget. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Regionsrådet er enige om at sende en stor del af de midler, der er til prioritering, ud til hospitalerne og psykiatrien.

- Begge områder behandler et stigende antal patienter. Og på begge områder har medarbejderne på grund af covid-19 gennem lang tid levet med et ekstraordinært arbejdspres. Derfor har vi valgt at styrke økonomien med i alt 92,4 millioner kroner. Beløbet kan frit bruges dér, hvor hospitalerne oplever behovet, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i pressemeddelelsen.

Af de 92,4 millioner kroner tilfalder 13,4 millioner kroner Hospitalsenheden Vest, fremgår det af budgetaftalen.

Millioner til Gødstrup

Forventningen er, at personale og patienter har taget Regionshospitalet Gødstrup fuldt i brug 1. april 2022, men forsinkelsen giver hospitalet en økonomisk udfordring.

Hospitalsenheden Vest har bidraget med 55 millioner kroner af hospitalets egne driftsmidler til etableringen af forsknings- og uddannelsescentret Nido Danmark. Med budgetforliget kompenserer regionsrådet hospitalet for 55 millioner kroner.

Det sker ved at reducere hospitalets gæld, så det hvert år i perioden 2024 til 2033 skal afdrage 5,5 millioner kroner mindre. I aftalen ligger der også, at hospitalet ikke som planlagt begynder at afdrage gæld i 2023, men kan vente til 2024, så der bliver ro til at finde sig på plads.

- Aftalen er en fair håndsrækning til hospitalet, der får de samme økonomiske vilkår ved indflytning som de øvrige kvalitetsfondsbyggerier i Aarhus og Viborg, siger regionsrådsformand Anders Kühnau i pressemeddelelsen.

Psykiatrien prioriteres

I psykiatrien er dagligdagen præget af mange patienter og mangel på psykiatere og andet fagpersonale på området. Derfor afsætter regionsrådet - ud over de 12 millioner kroner, som er psykiatriens del af realvæksten - en psykiatri-pulje på fem millioner kroner, der skal bruges til at arbejde for mere lighed i sundhed, blandt andet via kompetenceudvikling.

Derudover etableres et udsatteråd, som skal give socialt udsatte borgere et talerør og sikre, at deres perspektiver og behov inddrages i de løbende politiske beslutninger.

Fødselshjælp

Regionsrådet har også afsat fire millioner kroner til fødeområdet.

- Det kan være til for eksempel fødselsforberedelse eller flere jordemoderkonsultationer. Den faglige vurdering kan hospitalerne selv foretage i forhold til, hvor de ser den største værdi for borgerne, siger Anders Kühnau i pressemeddelelsen.

Ufrivilligt barnløse kan se frem til at få hjælp fra en ny rådgivningsfunktion, der skal give tidlig og forebyggende rådgivning og vurdering af fertilitet. Der er afsat 0,7 millioner kroner årligt til driften af det nye tilbud, der gøres let tilgængeligt ved hjælp af digitale løsninger.

Indlæser debat...