Hvorfor en teleslynge?

Udgivet:20. maj 2022, 13.13

Læsetid:2 minutter

Af Ole Madsen. Herluf Trolles Vej 2 Herning

HØRBART Der er rigtig mange svarmuligheder på dette spørgsmål. Men hvad er en teleslynge?

Det er et elektronisk hjælpemiddel, som gør lytten meget lettere især for folk med nedsat hørelse.

Den nedsatte hørelse kan have form af, at man skal have højere volumen for at høre. Men ofte er det et spørgsmål om at kunne skille de mange lyde, man er udsat for, så man får maksimeret de beskeder, som kommer fra tale. Præcis her er teleslyngen midlet over alle. Gennem en elektronisk overførsel kommer lyden fra talerens mikrofon lige ind i dit øre, uden at du belemres med anden støj, så den ikke kan overdøve talen ved mikrofonen.

Altså du får mest muligt af talerens ord, hvilke din hjerne dermed får hjælp til at aflæse helt klart. Du skal bruge mindre energi på den sag. Derved trættes du mindre Af den grund bør alle høreapparater være forsynet med en telespole, som er betingelsen for, at de kan opfatte lyden fra teleslyngen.

Men teleslynger er en sjældenhed i vort samfund - lige bortset fra i kirkelig sammenhæng. Derfor er muligheden for at koble sig på en teleslynge en sjælden vare.

Men alle kan få fornøjelse af installationen, hvis de har det rette grej. Selv havde jeg mulighed for at bruge teleslynge i flere år uden at have et egentligt høreapparat. Den mulighed klarede mit høreproblem i mange år, for - om end med besvær - kunne jeg godt føre en samtale, mens jeg meget mere afslappet kunne høre et foredrag med mit hjælpemiddel.

Spørgsmålet har også den side, at Danmark har ratificeret FN’s handicapkonvention, som påbyder, at der skal være mulighed for alle - også folk med hørehandicap - at deltage i alle forsamlinger.

Her er teleslyngen jo ofte nødvendig for, at dette kan opfyldes. Desværre er det langt mellem de forsamlingsrum, hvor der er teleslynge. Vi er måske ikke så FN-venlige i Danmark.

Det burde vi blive, for det kunne være til gavn for mange med hørenedsættelse.

Desværre er den gal på de fleste hoteller og andre steder, hvor man udbyder forsamlingslokaler.

Indlæser debat