Tyskere drømmer om Ringkøbing-Skjern: Ikke bare som feriemål

Mange tyskere er trofaste gæster ved Vesterhavet. Tysk tilflytterguide giver råd og vejledning om at flytte til kommunen

23. november 2021, 10.11

Chris Wantia fra Nr. Bork er kommunens nye tyske tilflytterguide. Han afløser Johanna Mayr­berger, der er stoppet efter to år. Foto: PR-foto

BOSÆTNING Ringkøbing-Skjern Kommune er med Vesterhavet og Hvide Sande i spidsen et yndet feriemål for mange tyske turister. Flere af dem drømmer om at arbejde og bo i området året rundt, og det støtter kommunen gerne op om. Ledighedsprocenten er nemlig i bund, virksomhederne mangler kvalificeret arbejdskraft, og kommunen vil gerne have flere tilflyttere.

Derfor tilbyder kommunens særlige tyske tilflytterguide råd og vejledning til tyskere, der overvejer at tage det store spring at flytte hertil. Det fortæller Ringkøbing-Skjern Kommune i en pressemeddelelse.

»Zuzughelfer«, som kommunens nye tyske tilflytterguide kaldes på tysk, er Chris Wantia fra Nr. Bork. Han afløser Johanna Mayrberger, der er stoppet efter to år på posten.

1000 potentielle tilflyttere

Ringkøbing-Skjern Kommune har i tre år arbejdet målrettet på at tiltrække flere tyskere til kommunen. Cirka 1000 tyskere modtager løbende nyheder om de lokale job- og bomuligheder, og mange af dem spørger den tyske tilflytterguide om råd og vejledning. De har samtidig udfyldt et mini-cv, der gør det muligt for kommunen at matche kvalificerede tyskere med lokale virksomheder, som mangler folk.

80 procent af turisterne i Ringkøbing-Skjern Kommune kommer fra Tyskland, så det er en oplagt målgruppe at trække hertil.

- De kender området i forvejen, og de kan godt lide at være her. Deres tyske sprogkundskaber er samtidig en særlig kompetence, som gør dem til en attraktiv arbejdskraft for blandt andet udlejningsbureauerne for feriehuse og for detailbutikker, påpeger kommunens bosætningskoordinator, Dorthe Frydendahl.

- Det betyder, at de tyske tilflyttere eksempelvis kan starte med at arbejde i en butik og samtidig lære dansk. Senere søger de måske så job inden for deres oprindelige fagområde. Andre er heldige lige at have de faglige kompetencer, som industrivirksomhederne står og mangler her og nu, forklarer Dorthe Frydendahl.

Ny tysk tilflytterguide

Kommunens nye tyske tilflytterguide, Chris Wantia, 53 år, kender selv til alle de overvejelser og spørgsmål, som er aktuelle, når man drømmer om en flytning til Ringkøbing-Skjern. Han flyttede i juni 2020 til kommunen sammen med sin kone, Janine, efter at de begge fra barnsben jævnligt har været på ferie i området.

- Vi er vilde med naturen. Folk her er venlige og positive, og vi kan godt lide den frie danske omgangsform, siger Chris Wantia både om erfaringerne som feriegæst og nu også som tilflytter.

- Og oveni kommer de gode danske arbejdsforhold som et ekstra plus, tilføjer Chris Wantia.

Parret begyndte med et sommerhus ved Bork Havn i 2019, men de besluttede snart efter at realisere drømmen om at bo permanent i Danmark. Chris og Janine Wantia sagde begge farvel til gode teamlederjobs i hjemlandet og solgte deres hus i Hamborg. Trods lidt corona-benspænd lykkedes det at gennemføre flytningen i 2020 og købe et helårshus i Nr. Bork.

Chris Wantia taler godt dansk. Det lærte han allerede som ung, da han i en periode var ansat ved Flyvestation Karup, og han har også været vant til at bruge engelsk på sit arbejde i Tyskland. Det har været en stor fordel i forbindelse med huskøbene og jobsøgningen.

Indlæser debat