Bekvemt eller retfærdigt?

Udgivet:09. august 2022, 10.19

Læsetid:2 minutter

Kirsten Kronborg. Foto: PR-foto

Af Kirsten Kronborg byrådsmedlem i Herning Kommune for SF

SENIORLIV Jeg er for nyligt blevet præsenteret for, at jeg som tilhænger af den såkaldte Arne-pension har indtaget et bekvemt standpunkt. Det skete i forbindelse med De Konservatives frontalangreb på Arne-pensionen, som det finder er dybt godnat. Hvori det bekvemme består flagrer lidt i vinden, men det er vist noget med, at vi mangler arbejdskraft.

Det er rigtig nok, vi mangler arbejdskraft. Det tænker jeg ikke, at der er nogen, der kan være i tvivl om. Men at løsningen på det skulle være, at dem, der har været allerlængst på arbejdsmarkedet, forhindres i at gå fra lidt tidligere end dem, der først senere får debut på arbejdsmarkedet. Det er en kende for fattigt - og ja, efter min bedste mening et bekvemt standpunkt.

Jeg mener selv, at mit standpunkt er et retfærdigt standpunkt, fordi:

Muligheden for at kunne gå tidligere fra på pension vil betyde, at flere vil få gode seniorår, hvor de kan nyde deres tilværelse. Uligheden i det antal år, forskellige faggrupper tilbringer på arbejdsmarkedet, bør mindskes, da det hænger direkte sammen med risikoen for nedslidning.

Den stigende pensionsalder hænger sammen med stigende levealder, men det er ikke alle grupper i samfundet, der lever længere. Nedslidning og uligheden i sundhed har en negativ effekt for flere faggrupper.

Dem, der kommer senest ud på arbejdsmarkedet, har ofte de højeste lønninger, gode pensionsordninger og har dermed også muligheden for at planlægge, hvornår de vil gå fra på arbejdsmarkedet. Det, mener jeg, bør være en ret, alle har, men sådan forholder det sig ikke.

Den store søgning til for eksempel seniorpension viser, at rigtig mange må forlade arbejdsmarkedet tidligere, fordi de er nedslidte. Det betyder, at de i deres pensionisttilværelse vil have en lavere livskvalitet, end dem der selv kan planlægge at gå fra.

Kort opsummeret, dem der kommer først ud på arbejdsmarkedet, bør også kunne være de første til at gå fra - og det skal ikke være betinget af, at de er slidt op.

Et godt seniorliv bør være en ret for alle.

Indlæser debat