Lars Krarup kåret til årets arkitekturborgmester

Arkitektforeningen belønner Herning for med en fokuseret og langsigtet indsats at have sat skub på arkitektur og byliv

9. juni 2021, 05.31

Det er blandt andet den positive udvikling omkring Heart og den hvide by i Birk, som Lars Krarup roses for af Arkitektforeningen. Foto: Herning Kommune/ Henrik Ole Jensen

HERNING Med en vedvarende indsats over de seneste mere end 15 år har en hel stribe vellykkede projekter sat bylivet og arkitekturen i højsædet i Herning.

Det mener Arkitektforeningen, som derfor kårer Hernings borgmester, Lars Krarup (V), til årets arkitekturborgmester 2021.

I en pressemeddelelse beskriver Arkitektforeningen, hvordan en fokuseret og langsigtet strategisk indsats har sat skub på arkitektur og byliv i Herning.

Biblioteket er rykket ind i bymidten, og bylivet er flyttet med. Den relativt nyanlagte Fuglsang Sø skaber muligheder for at bo og være aktiv i naturen. Nye folkeskoler og boligområder samt forskønnede landskaber, landsbyer og centerbyer giver gode rammer for hverdagsliv, oplevelser og læring. Og kunst, arkitektur og byens modernistiske bygningsarv er blevet løftestang for byudvikling.

Borgmester Lars Krarup er gået forrest i denne udvikling, og derfor kåres han nu som årets arkitekturborgmester 2021.

- Herning er en ung by og kommune, som ikke råder over en masse beundringsværdig bygningsarv eller kendte naturområder. Men gennem et bevidst og vedvarende politisk fokus er de - med Lars Krarup i spidsen - lykkedes med at sætte gang i en markant positiv arkitektur- og byudvikling, som andre kommuner kan lære af, siger Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen.

Hernings er foregangseksempel

I de cirka 20 år, Lars Krarup har været borgmester, har han arbejdet for en politik, hvor et enigt byråd står bag en række større strategiske planer for byens fysiske udvikling.

Disse er løbende udmøntet i konkrete projekter, som blandt andet tæller det nyrenoverede Herning Bibliotek i bymidten, kunstmuseet Heart, et nyt landskabeligt ankomstområde ved multiarenaen Jyske Bank Boxen samt Lindbjergskolen, der blev kåret som årets skolebyggeri i 2020.

- Jeg er meget glad for at være modtager af Arkitektforeningens borgmesterpris. Vi har en særlig tradition for at udvikle og nytænke byggeri og anlæg med udgangspunkt i den særlige Herning-ånd, som kan kendes på viljen til at afsøge nye løsninger og få ting til at ske. Og så har det altid været vigtigt for mig, at vi har haft nogle gode planer og turdet stille krav til kvaliteten med tanke på, at det skal stå i 100 år, siger borgmester Lars Krarup.

Prisen uddeles onsdag formiddag ved arrangementet »Hernings inspirerende arkitektur - vejen ind i en bæredygtig fremtid« på Herning Bibliotek.

Arkitekturborgmester

Borgmesterprisen blev indstiftet af Arkitektforeningen i 2020 og uddeles én gang om året. Sidste år gik den til Marie Stærke (S), borgmester i Køge.

Målet er at hylde de arkitektoniske fyrtårne og sætte fokus på de lokale politikeres indflydelse på den arkitektoniske kvalitet i byerne til inspiration for alle byer i Danmark.

Lars Krarup er udpeget som årets arkitekturborgmester 2021 af Arkitektforeningens bestyrelse efter en åben indstillingsproces.

Årets borgmesterpris er en bronzeskulptur, skabt af kunstner og arkitekt MAA Jacob Sebastian Bang med udgangspunkt i hans soloudstilling Rotunda i 2019.

Ud over sit borgmesterarbejde har Lars Krarup udmærket sig ved at engagere sig i det byggede miljø i hele Danmark gennem sit bestyrelsesarbejde i Foreningen Realdania.

Kilde: Arkitektforeningen

Indlæser debat...