Musiknyhed i Søby: Endags-festival i brunkulslejerne

Foreningen MidtFolk og Fermaten løfter sløret for folkfestival i Søby

Udgivet:26. maj 2023, 11.33

Læsetid:2 minutter

Antonius Band fra Herning er blandt de første, der er hyret ind til den nye folkfestival. Foto: Tom Laursen

SØBY 23 år. Så mange år har Herning haft sin helt egen forening for folkemusik.

Foreningen MidtFolk holder normalt til på Fermaten, hvor medlemmerne er ivrige gæster ved spillestedets koncerter indenfor genren.

Men nu rykker foreningen - med hjælp fra Fermaten - til Søby Brunkulslejer for en enkelt dag.

Ole Jespersen er formand for MidtFolk, og for ham er Søby Brunkulslejer et helt særligt sted at holde en folkfestival.

- Mange af os her i området har haft familiemedlemmer, der har arbejdet i Søby. Min egen far var der også et par år lige efter krigen, siger han.

Folkfestivalen 12. august i Søby kommer til at byde på en dag, hvor musikken vil lyde fra flere afkroge af museets område - både på scenen ved søen, men der vil også være musikalske indslag, man kan gå på opdagelse efter andre steder på museet. Køber man billet til festivalen, er indgangen til museet også inkluderet.

To navne offentliggjort

Fermaten og MidtFolk, som står bag festivalen, har offentliggjort de to første navne.

Ida Wenøe er et af de nyere navne på den danske folkscene. Hun har haft stor succes i udlandet, og hendes to første udgivelser har høstet roser fra anmelderne.

Derudover har folkfestivalen i Søby det lokale, lidt mere garvede band Antonius på plakaten. Både Ida Wenøe og Antonius har tidligere spillet på Fermaten. Flere navne vil blive tilføjet programmet løbende.

Spillestedsleder på Fermaten, Rikke Andersen, er begejstret for samarbejdet med MidtFolk.

- Som regionalt spillested er det vores opgave at præsentere mange forskellige genrer, og her er samarbejdet med MidtFolk vigtigt. Det er skønt at lave koncerter for et dedikeret publikum, og MidtFolks eksistens gennem mange år vidner om, at interessen for folkmusik i Herning er stor. Vi glæder os helt vildt til festivalen, siger hun.

Også Ole Jespersen fra MidtFolk glæder sig.

- Jeg glæder mig personligt meget til dagen og musikken. Tænk at sidde midt i den fantastiske natur og høre folkemusik og kigge ned på søen. Det er lidt ligesom at holde Tønder Festival bare på en enkelt dag i Herning.

Et perfekt sted

Jan Svendsen, formand Søby Brunkulsmuseum, ser frem til samarbejdet.

- Vi er også glade for samarbejdet, for det var faktisk i 2019, at Fermaten under Herning Kommunes kulturfest »opfandt« Festpladsen på Søby Brunkulsmuseum som rock-scene, da Laura Mo optrådte. Siden har vi fem gange sammen med Brande Rocker arrangeret »Rock i Søby med kul på«; og stort set hver gang med udsolgt. Det gentager sig formentlig 16. juni i år.

- Stedet rummer med sin atmosfære et perfekt sted til levende musik - og opera for den sags skyld. Desuden skaber de gamle huse og hele stemningen en ekstra dimension til en koncert - en dimension, som stort set er umulig at skabe andre steder. Og atmosfæren og den dramatiske historie er vel at mærke ægte. Det er også derfor, at vores krav er, at adgangsbilletten til koncerten samtidig er en billet til museet.

Indlæser debat