Direkte fra gymnasiet til ingeniørstudiet

De fleste studenter tager et sabbatår, men Naxire Dieu fra Herning har allerede søgt ind på sit ønskestudie i hjembyen

2. juli 2019, 15.40

Herningensiske Naxire Dieu vil være materialeingeniør. Foto: Privatfoto

UDDANNELSE 5. juli er der ansøgningsfrist til de videregående uddannelser i Danmark. 18-årige Naxire Dieu fra Herning er én af et stigende antal unge, som har valgt at søge om optagelse på en ingeniøruddannelse. Hun har nemlig søgt ind på uddannelsen til materialeingeniør på VIA University College i Herning.

Naxire Dieu er lige blevet student fra Herning Gymnasium fra deres science-linje, hvor hun har haft fysik, matematik og kemi på højt niveau. Naxire er en af de få, som har valgt at gå lige fra gymnasiet til drømmeuddannelsen i Herning. Over 80 procent af de studerende, der begyndte på en videregående uddannelse i 2018, holder flere års pause, siger den seneste opgørelse fra Danmarks Evalueringsinstitut. Men hvorfor vente når man ved, hvad er vild med lyder det fra Naxire Dieu i en pressemeddelelse fra VIA.

- Jeg har valgt en ingeniøruddannelse, fordi jeg er interesserer mig for naturvidenskab. Og så er jeg i særlig grad interesseret i materialer, siger Naxire Dieu.

Forældrene bakker op

Hun er født i Snejbjerg, men har altid boet i Herning. Hendes forældre er fra Vietnam, og de støtter hende i valget af uddannelse:

- Mine forældre synes uddannelsen lyder spændende. De støtter mig i mit valg, også selvom de oprindeligt synes, at jeg burde studere til læge.

Uddannelsen til materialeingeniør ligger i Herning sammen med VIA Design, og den fokuserer på materiale-teknologi og produktdesign.

- Jeg har altid interesseret mig for selve materialet som et individ, hvis man kan sige det på den måde, og hvordan materialet så kan fungere sammen med andre materialer. For træ er ikke bare træ, der er forskellig slags træer – og muligheder for at gøre materialet bedre, fortæller Naxire Dieu.

Materialeingeniører er en eftertragtet arbejdskraft med specialviden inden for materialeområdet. Blandt andet fordi kravene til fremtidens materialer ændrer sig, og bæredygtighed og vugge-til vugge principper er nye vigtige principper inden for materialeområdet. Og det er også lige præcis det, Naxire Dieu glæder sig til at lære mere om.

- Det ville være mega fedt, hvis jeg fik lov til at både at kunne producere, udvikle og fremstille materialer. Og så på samme tid være så vis omkring materialerne, at man også kan guide rådgive andre omkring dem, siger Naxire Dieu, når hun bliver spurgt om drømmene til et fremtidigt job.

Mangel på ingeniører

Danmark mangler ingeniører, og derfor har VIA over en årrække afsat et tocifret millionbeløb til at uddanne flere.

For på trods af et stigende optag på landets ingeniøruddannelser kommer der, ifølge en analyse lavet af Dansk Industri og Ingeniørforeningen, alligevel til at mangle 6.500 ingeniører i 2025.

For Naxire Dieu har det dog ikke gjort en forskel at det lige var en ingeniøruddannelse hun søgte ind på:

- Skal jeg være helt ærlig, var det oprindeligt ikke lige en ingeniøruddannelse, jeg havde i tankerne, men snarere noget med sprog og musik. Men så fandt jeg ud af, at naturvidenskab interesserede mig og var rigtig spændende. Og det var der, jeg så faldt over materialeingeniøruddannelsen, siger hun.