Corona er ikke en dum drøm - men kan holdes under kontrol

- Vi har måske slækket lidt på indsatsen. Nu skal vi have fat igen, lyder det fra faglig direktør Kåre Mølbak.

10. august 2020, 16.18

KØBENHAVN - Der var måske nogen, der troede, at corona bare var en dum drøm i foråret. At vi ville gå ind i et efterår uden corona. Men det var ikke en dum drøm. Virus er her stadigvæk.

Sådan lyder det fra Kåre Mølbak. Som faglig direktør i Statens Serum Institut er han ikke overrasket over, at smitten nu stiger igen i Danmark.

- Vi ser øget smittespredning, og så griber samfundet ind for at gøre det, der er nødvendigt.

- Det var forventet, at vi ville se smittespredning i efteråret, siger Kåre Mølbak.

Han peger på, at det ikke kun er Danmark, der er ramt.

- WHO har gjort opmærksom på, at situationen i Europa er bekymrende. Smitten stiger i rigtig mange lande i Europa. Det gælder både Spanien, Rumænien, Tjekket, Belgien, Malta og Luxemburg, siger Kåre Mølbak og tilføjer:

- Virus er her stadigvæk, og vi skal tage det alvorligt, selv om vi ikke har set mange indlagte endnu. Hvis vi ikke agerer rettidigt, så risikerer vi at komme i en situation, hvor sygehusene bliver belastet.

Han maner dog samtidig til ro og til at følge anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne.

- Hvis vi agerer rettidigt, så forhindrer vi, at situationen kommer ud af kontrol. Den gode nyhed er, at vi har stor testkapacitet, så vi kan lave kontrol og følge op, siger Kåre Mølbak.

Fundamentet for indsatsen er som hidtil, at danskerne holder afstand, har en høj håndhygiejne og bliver hjemme, hvis man har symptomer.

- Det gælder især, når vi går ind i efterårssæsonen med mange luftvejssygdomme, siger Kåre Mølbak.

Det er vigtigt, at rådene følges, så Danmark undgår en ny stor nedlukning, som den man gennemførte i foråret, hvor mange måtte blive hjemme fra arbejde, skole og uddannelse.

- Vi har måske slækket lidt på indsatsen. Nu skal vi have fat igen. Og man skal blive hjemme, hvis man har symptomer. Det er det allervigtigste råd, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Han kalder det et "ekstra lag sikkerhed", at man nu tager brug af mundbind i brug. Det er for at afhjælpe situationer, hvor danskerne ikke kan holde afstand. Eksempelvis i offentlig transport.

/ritzau/