Anklager: Troldtoft skal 6 måneder i fængsel

Anklageren kræver en streng straf til Mourits Troldtoft. Ulvedrab er udtryk for grov selvtægt. »Hykleri og dobbeltmoral«, siger forsvarer

25. september 2019, 10.37

Anklageren kræver en streng straf til Mourits Troldtoft. Foto: Scanpix/Tycho Gregers

ØRNHØJ/VIBORG Mourits Troldtoft skal mindst seks måneder i fængsel - ubetinget - og han skal have frakendt retten til at gå på jagt

Det er specialanklager Ulrik Panduros påstand ved Vestre Landsret onsdag, hvor sagen om det meget omtalte ulvedrab ved Ørnhøj bliver færdigbehandlet.

- Det er en formildende omstændighed, at han (Mourits Troldtoft, red.) er ustraffet, han har gode personlige forhold, og hans helbred er ikke så godt. Men det er en skærpende omstændighed, at han er uddannet forstkandidat, og han har været skovrider, siger specialanklager Ulrik Panduro.

- Revisorer og advokater bliver også straffet ekstra hårdt i tilfælde af underslæb, da de formodes at have særligt kendskab til den lovgivning, der gælder, siger Ulrik Panduro.

Skal følge praksis for Norge

I byretten i Herning blev Mourits Troldtoft idømt 40 dages betinget fængsel, men specialanklageren mener, at Vestre Landsret skal følge praksis for straffe idømt i Norge og Finland, hvor ulven tilmed ikke er så sjælden som i Danmark.

- I Norge er strafferammen mellem fire og 12 måneders ubetinget fængsel, og i Sverige er det mellem seks måneder og fire år, forklarer Ulrik for domsmandsretten. Han tilføjer, at strafferammen i Finland også går op til fire års fængsel.

I Danmark er den to år, men det her er den første sag af sin art herhjemme. Ulrik Panduro påpegede, at der i Finland er blevet idømt et års ubetinget fængsel for et ulvedrab.

- Det er en fjerdedel af strafferammen i Finland, og det vil også passe med, at vi idømmer en fjerdedel af strafferammen i Danmark. Men retten kan vælge at dømme hårdere, siger anklageren.

Han kalder det en »selvtægtssag«. Ulrik Panduro kræver også, at Mourits Troldtoft mister sit jagttegn. Det bestemte byretten ikke, og »det var en fejl«, siger specialanklageren.

- Det her er den groveste overtrædelse af jagtloven, siger Ulrik Panduro.

Dobbelmoral og hykleri

Mourits Troldtofts forsvarer, advokat Jan Schneider, mener, at sagen er udtryk for »dobbeltmoral og hykleri, som jeg ikke har være vidne til før i mine mange år som forsvarer«. Jan Schneider ønsker frifindelse af sin klient.

- Der dræbes 100 millioner dyr i Danmark hvert år. Der slagtes 18 millioner svin og 500.000 stykker kvæg. Der skydes 120.000 stykker rådyr og to millioner pattedyr. Vi skyder dyr for vores fornøjelses skyld, og de fleste her i lokalet har spist et dyr inden for 24 timer. Det må man gerne. Man må bare ikke begå dyrplageri, sagde Jan Schneider.

Han sagde, at sagen er kørt helt af sporet, og den kalder til selvransagelse blandt politikere, journalister og borgere, der har truet både den tiltalte, advokaten og anklageren.

- Vi skal have fornuften tilbage, og det kan retten være med til, sagde Jan Schneider.