Akutafdelinger er pressede: Hold jer væk fra Regionshospitalet Herning

Lægefaglig direktør har flere klare opfordringer og kan fortælle om pressede akut-afdelinger hos Hospitalsenheden Vest

12. marts 2020, 14.57

Man skal så vidt det overhovedet er muligt holde sig væk fra Regions­hospitalet Herning. Foto: Christian Sjurman

HERNING Corona-virussen er med til at skabe stor travlhed på Hospitalsenheden Vests sygehuse i Herning og Holstebro, der forsøger at tage alle de forholdsregler, som er mulige. Lægefaglig direktør Jens Friis Bak har tre klare opfordringer til borgerne.

- Hvis man har influenza-lignende symptomer som feber, forkølelse eller ondt i halsen, skal man sygemelde sig og blive derhjemme, siger Jens Friis Bak og tilføjer, at man selvfølgelig også stadig skal sørge for at holde en god hygiejne.

Nummer to opfordring lyder på, at man ikke skal nærme sig sygehuset.

- Man skal slet ikke henvende sig på sygehuset. Vi har haft et stigende antal af »selvhenvendere«, som vi kalder dem, på vores akutafdelinger. Dem kan vi ikke tage imod. Man skal henvende sig til egen læge telefonisk. Vi har rigeligt travlt med patienter både med og uden covid-virussen, og der er rigtig meget pres på vores akutafdelinger, siger Jens Friis Bak.

Den tredje opfordring går på, at man som udgangspunkt som pårørende ikke skal besøge patienter på sygehuset.

- Der kan være nogle tilfælde, hvor det kan lade sig gøre. Det kan kun ske, hvis man ringer til afdelingen, hvor vedkommende er indlagt, og de siger, at det er i orden, at man kommer, siger han.

Forsøger at forberede sig

Jens Friis Bak vurderer, at der indtil videre trods alt er styr på det.

- Vi er ved at forberede os på, at der kan blive endnu mere end i dag, så vi er ved at se på, om vi kan flytte noget personale, som vil skulle varetage andre opgaver end normalt, siger Jens Friis Bak.

Han fortæller også, at de medarbejdere, der kan, arbejder hjemmefra. Det er primært dem, som sidder med administrative opgave på kontorerne.

- Det er klart, at dem, som har med patienter at gøre, er nødt til at være der, siger han.

Flere gange dagligt holdes der krisemøder på Hospitalsenheden Vest, og man følger løbende med i Sundhedsstyrelsens og Region Midtjyllands udmeldinger. For det handler om at være så meget på forkant som muligt.

- Det ændrer sig fra dag til dag og i nogle tilfælde nærmest fra time til time, siger han.

Kæmper med anden virus

Hvis Hospitalsenheden Vests medarbejdere er ramt af lidt feber eller snue, som du måske normalt ville tage på arbejde med, anbefales det, at du sygemelder sig. Det har flere allerede gjort, og det er ikke nødvendigvis coronavirussen, der står bag.

- Vi har desværre en del sygemeldinger, siger Jens Friis Bak, der ikke har de konkrete antal for sygehusene i Herning og Holstebro.

Derudover kæmper - primært sygehuset i Holstebro - også med den såkaldte noro-virus, der også er kendt som roskildesyge og giver diarré.

- Der har desværre også været personale, som har været ramt. Virussen er ikke så alvorlig, og vi håber, at vi kan inddæmme det inden for et par dage, men de patienter skal også isoleres, siger Jens Friis Bak.