Læserbrev: Delte vande - et andet perspektiv

28. maj 2020, 07.45

Kirsebærhaven på hjørnet af Fredensgade og Dalgas Allé. Foto: Tom Laursen

UDSATTE Kommentarer til de, der mener, Markedspladsen er et godt sted for de udsatte.

Jeg forstår godt, at vore politikere har et problem med »den våde høne«.

Hvorfor skal de, der har brug for hjælp og støtte blot placeres/stuves af vejen/marginaliseres endnu mere? Det vil de jo blive, hvis de skal have et fast sted, hvor de kan holde fast i deres nuværende misbrug. Og på Markedspladsen vil de blive udstillet.

Markedspladsen og kvarteret omkring er inde i en god og positiv udvikling, hvor blandt andet byggeriet på Møllegrunden vil være med til at højne kvaliteten af området.

Flere kritiserer den besluttede placering i Kirsebærhaven. Det kan jeg godt forstå. Men jeg kan ikke forstå, at man så kan argumentere for, at Markedspladsen skulle være bedre.

Lone Børlum (LB) taler om boliger tæt på Kirsebærhaven. Vi er mange, der har boliger med have, altaner og terrasser ud til Markedspladsen, og så er der jo et højhus på vej med 11 etager med luksusboliger med kun Danasvej som afstand til den foreslåede placering.

LB skriver, at færrest mulige behøver at opholde sig på Markedspladsen. Øh hvad mon det betyder? Hvis »den våde høne« ligger på hjørnet, skal man da forbi den enten via Markedspladsen eller via Møllegade. Begge dele er da lige så utrykt som ved placering andre steder.

LB taler om, at der er adgang til toiletter på Markedspladsen - de benyttes nu ikke meget af de udsatte. Lone Børlum skriver, at de udsatte bare gerne vil have lov til at passe sig selv. Det gør de ikke. De spreder utryghed blandt rigtig mange.

LB taler også om, at Markedspladsen hovedsageligt benyttes som p-plads til sygehuset. Mig bekendt er der også mange, der arbejder andre steder i byen, der benytter pladsen. Mange parkerer der også, når de handler i Møllegrillen og går hen i byen, da der ikke er tidsbegrænset parkering. Og så er der også lige p-pladser til mobile-homes for turister. Og endelig er det vejen for rigtig mange, der går og cykler ind til byen.

Her vil jeg nævne, at jeg hørte i TV MidtVest, at nogen kritiserer, at den nu besluttede placering er tæt på byens forretninger. Hvordan kan man samtidig foreslå Markedspladsen, der ligger lige så tæt på?

Og Lone Børlum taler om støjmur. Ja, det forstår jeg egentlig godt. Men er det mon realistisk? De sidste mange uger - efter at de udsatte er skubbet væk fra »den våde høne«, samles de på Markedspladsen. De har klapstole, gamle kontorstole med mere, så de kan sidde mange. De kommer om morgenen og sidder der til langt ud på aftenen. Og ja, de taler højt, råber og spiller højt musik. Og med deres tilstedeværelse - udstillet her - er der stor risiko for, at de tiltrækker endnu flere. Lige nu er det meget utrygt og uholdbart.

Desværre lader det til, at alt omkring de udsatte blot får lov til at sejle. For flere uger siden fik vi stillet i udsigt, at det relevante embedsværk ville kigge på sagen, så de mange klapstole med mere ville blive fjernet.

Så kære politikere. Markedspladsen er, som I også har besluttet, ikke en løsning!

Det er nødvendigt, at I finder en måde at hjælpe de udsatte på, hvor I ikke generer flere mennesker, end I forsøger at hjælpe. Det kunne være: Større indsats for at hjælpe de udsatte til en mere tålelig tilværelse. Bedre behandlingstilbud i stedet for at sikre et eller flere steder, hvor blandt andet ukontrolleret drikkeri i det offentlige rum accepteres.