Kulturlivet fejrer befrielsen på skærmen

Den Jyske Sangskole, Ensemble MidtVest og Team Teatret - og Søren Ryge - markerer befrielsen på mandag

2. maj 2020, 08.48

Søren Ryge er mandag aften konferencier, når Hernings kulturliv fejrer befrielsen. Foto: Henrik OLe Jensen

HERNING Den Jyske Sangskole, Ensemble MidtVest og Team Teatret går sammen om en halv times stemningsfuldt tv 4. maj, hvor 75 året for friheden efter Anden Verdenskrig fejres - det kan ses på TV MidtVest.

Corona-krisen har skubbet til Den Jyske Sangskoles planer om et stort arrangement på Tinghus-pladsen i Herning.

Det kan ikke lade sig gøre 4. maj, hvor forsamlingsforbuddet stadig håndhæves, og derfor er en ny plan blevet født, så mange stadig kan nyde musikken og synge med på sangene.

Søren Ryge

Haveikonet Søren Ryge skulle have været konferencier på pladsen.

Nu bliver han så den, der fra sin egen have præsenterer det program, der bliver vist på TV MidtVests egen kanal klokken 19.55.

- Det er ærgerligt, at vi ikke kan gennemføre markeringen så stort, som vi havde planlagt. Men meget lig den besættelsestid, vi blev befriet fra for 75 år siden, finder vi i dag nye kanaler til at udvise solidaritet, fællesskab og nærvær.

- Vi gentænker traditionerne for at holde dem i live og nytænker formerne for at tilpasse os tidens realiteter, siger Dorte Bille, chefdirigent for MidtVest Pigekor i en pressemeddelelse.

Fra 100 sangere til 8

Sangskolen ville have fyldt Tinghuspladsen med 100 sangere, men det bliver nu til 8 sangere, optaget på film, ligesom tre musikere fra Ensemble MidtVest bidrager på afstand.

Der bliver dog fortsat mulighed for den alsang, der var tænkt ind i det oprindelige arrangement, idet sangteksterne vises på skærmen.

Det sker på samme måde, som rigtigt mange danskere er blevet vant til gennem corona-krisens forskellige fællessangsprogrammer, og med skønne og velvalgte sange som »En lærke letted’« og »I Danmark er jeg født«.

Det landsdækkende projekt Alsang 2020 har sagt ja til, fortsat at støtte arrangementet, selv om det nu bliver gennemført på en ny måde. Det samme gælder tilskud fra Herning Kommune og Kulturelt Samråd.

Små monologer

Mellem sangene bidrager Team Teatret, når skuespiller Line Vejgaard Kjær opfører små monologer. Det er nye tekster, som kommenterer på følelser af frihed og savn, både dengang og nu, og som binder an til programmets sange.

- Vi er meget glade for at kunne bidrage til programmet og til fejringen af 4. maj. Ikke blot som en vigtig historisk markering, men også som et udtryk for samarbejde mellem kulturinstitutioner. Jeg er sikker på, at programmet vil være et eksempel på, hvor godt sang, musik og skuespil følges ad. Skuespilleren giver følelserne krop og formidler det indre liv, siger teaterleder Dorthe Bébe.

Komo og Elsewhere

Gennem tv-formatet bliver det muligt, både for sangerne og skuespilleren at optræde på forskellige lokaliteter og i forskellige vinkler, der varierer udtrykket og giver udsendelsen et ekstra lag.

Samtidigt med at seerne fortsat kan føle samhørigheden ved at synge med og vide, at andre gør det på samme tid.

De lokale mediefirmaer Komo A/S og Elsewhere Film står for den tekniske del af produktionen.

Ved at vise programmet netop 4. maj klokken 19.55, kommer programmets afslutning også ganske tæt på netop det tidspunkt, hvor danskerne for 75 år siden hørte frihedsbudskabet.