Set fra altanen: Jeg hader at gå til tandlæge

12. september 2019, 10.32

KLUMME Jeg har altid været lidt angst for at gå til tandlæge.

Den smerte, der kommer hos tandlægen, er efter min mening den værste, der findes. Nu har jeg godt nok ikke født børn, men jeg har da fået taget en rygmarvsprøve engang, og det var heller ikke sjovt.

Faktisk holdt jeg mig helt væk fra tandlæger i de første 10 år som voksen, indtil et hul i en kindtand tvang mig af sted.

Det var først, da jeg blev ansat på Ikast-redaktionen, at jeg fik en fast tandlæge. Der boede en tandlæge i den samme opgang som redaktionen, så det kunne jo ikke være meget nemmere.

Så kunne man lige rende forbi i en halv time mellem to artikler.

Da jeg kom over på Kulturredaktionen i Herning, virkede det lidt for bøvlet at skulle til Ikast, så jeg bad kammeraterne om at anbefale en tandlæge, og så blev jeg kunde hos vedkommende.

Det gik da også fint i de første 10 år, men så fik jeg en efterhånden en snigende fornemmelse af, at det handlede lidt for meget om mersalg. Der var nogle visdomstænder, som ikke generede mig, som de meget gerne ville fjerne i en timelang operation.

Jeg nægtede.

Så var der et implantat, som de mente, der var gået betændelse i, og de var derfor nødt til at give mig fire laserbehandlinger a 1500 kroner for at redde tanden.

Jeg nægtede.

Når det ikke gør ondt, så skal de ikke rode med det.

Forleden kunne jeg så mærke, at det var helt galt med en kindtand. Det var en torsdag. Jeg ringede til tandlægen og bad om en hurtig tid.

Det er en stor klinik, så det måtte da kunne lade sig gøre.

Det kunne det imidlertid ikke. Jeg måtte vente til efter weekenden, sagde de.

Med udsigt til fire dage nærmest uden mad kom jeg i tanke om, at Ingvar Cronhammar engang havde talt endog meget pænt om sin tandlæge.

Så ringede jeg til den lillebitte klinik for at forelægge dem problemet.

De havde heller ikke umiddelbart nogen ledige tider om fredagen, men hvis jeg lige ville vente 10 minutter - så ville de ringe tilbage.

10 minutter senere ringede de som aftalt tilbage.

De havde simpelthen flyttet to af stamkunderne til ugen efter, så jeg kunne komme til akut fredag morgen klokken 8.

Jeg blev helt rørt over den udstrakte service, så nu har jeg fået ny tandlæge.

Det viste sig, at jeg havde flækket tanden helt ned til roden, og det er jo ikke noget at gå rundt med.

Min nye tandlæge kiggede grundigt på mine tænder, tog røntgen og hele pivetøjet.

Jeg havde færre huller end ham, konstaterede den venlige mand.

Han nævnte overhovedet ikke nogen problemer med hverken visdomstænder eller implantat, så foreløbig sparer jeg da de 10.000-15.000 kroner.