Mandagsrefleksion: Det er vigtigere, end I tror

19. oktober 2020, 09.23

Allan Kristensen, citychef. Foto: Henrik Ole Jensen

HANDEL Denne klumme er i vanlig stil vendt med ham inde i spejlet, for tiderne er om noget følsomme lige nu, og I har før hørt »ham citychefen« bjæffe om, hvor vigtig lokalpatriotismen er. Og jeg står fast - det er sindssygt vigtigt.

Detailhandlen er i manges tanker og sind bare noget, der er der, når vi har brug for det.

Kære læser, jeg udfordrer straks din tankegang og udfordrer dig med tanken om, hvis din gågade og sidegader pludselig var væk i morgen?

En uge inde i coronaen gik jeg en tur i den gågade, jeg hver dag står på mål for - den var tom. Det var dengang. Vi er nu i gang igen og fuld fart frem, eller er vi?

Lad mig ikke være den eneste, der tænker dansk - altså nationalt og lokalt - den tanke får vi brug for, hvis vi skal rejse os som land igen. Støttekroner kan noget - lokalpatriotisme kan noget altid.

Forleden stod jeg inde på en tankstation (heldigvis ikke i Herning) og oplevede, at køen til pakker var større end den til benzin, cola og smøger.

Her fløj det med pakker fra Kinaland, Wish-Wish og Zalalando (kært barn har mange navne). Alt sammen fløjet eller kørt ind og med en kraftigt stigende returrate, det er jo gratis at sende retur, så vi hapser gerne en rød kjole i tre størrelser for at være sikre, og sørme om vi så ikke sender retur en gang til (det er jo gratis) med bil eller fly.

Det er ikke særlig bæredygtigt, ikke CO2-venligt og mega upersonligt!

Med disse få linjer kan og skal jeg ikke ændre din adfærd, men jeg prøver alligevel.

Det er lige nu svært at bede ham/hende om at købe ind til den fest/julefrokost, der p.t. ikke kommer. Men jeg vil til stadighed opfordre til at bruge byens butikker til at prøve, mærke og dufte en vare, få lidt at vide om den, få den pakket pænt ind hvis ... få et smil og »ha’ en god dag« på vej ud.

Det er bæredygtigt, mere CO2-venligt, bekvemt, rart - og så er det lokalt.

Detailhandlen, der 300+ dage om året har åbent for dig, er blandt Danmarks 10 største arbejdspladser. Der vækstes i promiller og ikke i procenter, men det kan vi gøre noget ved - sammen ...

Slutteligt - tak til alle jer, der handler lokalt og ikke bruger udenlandske sites. Det er vigtigere, end I tror ...