Australiens Djokovic-udvisning fremkalder stærke reaktioner

Serbiens præsident mener, at Australien har ydmyget sig selv med udvisningen af Novak Djokovic.

Udgivet:16. januar 2022, 11.52

Læsetid:2 minutter

Serbiens præsident Aleksandar Vucic mener, at Australien har ydmyget sig selv med behandlingen af den serbiske tennisspiller Novak Djokovic. Den regerende Australian Open-mester har fået inddraget sit visum og forlader landet allerede søndag. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

MELBOURNE Det har fremkaldt store følelser og reaktioner, at tennisstjernen Novak Djokovic er blevet tvunget til at forlade Australien.

Den uvaccinerede verdensetter er uønsket i Australien, og serberen får derfor ikke mulighed for at forsvare sin titel i grand slam-turneringen Australian Open, der begynder mandag.

Især i Serbien er opstandelsen stor, og landets præsident, Aleksandar Vucic, er oprørt.

- De tror, at de har ydmyget Djokovic ved at behandle ham dårligt gennem ti dage, men de har ydmyget sig selv.

- Djokovic kan komme hjem til dette land med hovedet holdt højt, siger Vucic ifølge AFP til lokale medier.

Søndag besluttede en domstol, at immigrationsminister Alex Hawke havde ret til at inddrage serberens indrejsevisum med henvisning til, at Djokovic udgør en sundhedsrisiko for Australien.

Tennisstjernen ankom til Australien for halvanden uge siden. Selv om han ikke var vaccineret for coronavirus, så havde to instanser givet ham en medicinsk dispensation til at rejse ind i landet.

I lufthavnen blev han alligevel frataget sit indrejsevisum, og herefter gik halvanden uges juridisk slagsmål i gang.

Undervejs gav en dommer Djokovic medhold i, at han havde ret til at opholde sig i Australien, inden immigrationsministeren brugte en særlig ret til blande sig.

Det kunne ministeren gøre, hvis han vurderede, at den vaccineskeptiske tennisspiller udgjorde en sundhedsrisiko for Australien.

Flere tennisspillere og -trænere begræder søndag hele forløbet. Blandt andre tennistræneren Patrick Mouratoglou, der har Stefanos Tsitsipas og Serena Williams under sine vinger.

- Den store taber i hele det her rod er turneringen. Den gode nyhed er, at vi nu forhåbentlig snart kan tale om tennis, skriver Mouratoglou på Twitter.

Den canadiske tennisspiller Vasek Pospisil mener, at Djokovic har været i god tro hele vejen.

- Novak ville aldrig være rejst til Australien, hvis han ikke havde fået en dispensation af regeringen. Så ville han have droppet Australian Open og været blevet hjemme, og ingen ville have talt om det her rod.

- Der har fra start været en politisk dagsorden med et snarligt parlamentsvalg forude. Det kan ikke være mere tydeligt. Det er ikke hans skyld. Han har ikke tvunget sig ind i landet, og han har ikke lavet sine egne regler. Han var klar til at blive væk, skriver Pospisil på Twitter.

Den mandlige tennisorganisation, ATP, kalder udvisningen af Djokovic for "dybt beklagelig".

/ritzau/